
Sıfırdan İngilizce nasıl öğrenilir, İngilizce öğrenmeye nereden başlamak gerekir, İngilizce çalışmaya nereden başlamalıyım ya da adım adım İngilizce öğrenmek istiyorum, ne yapmalıyım gibi sorular öğrencilerden sık sık aldığım sorular.

Bu sebeple yıllardır hem kendim deneyip kullandığım hem de kendi öğrencilerimin kullanıp başarılı olduğu adım adım İngilizce çalışma yöntemlerini sizinle bu derste paylaşacağım. Biraz uzunca bir ders olacak ama hayatınıza İngilizce kadar etki edecek bir konuda emeğinize ve dikkatinize değecek.
Sıfırdan İngilizce Öğrenmek için bir Yol Haritası
Bu Yazı Hayatınızı Değiştirebilir. Neden mi?
Bu yazı hayatınızı değiştirebilir çünkü bu yazıda size İngilizce öğrenmeyi mantık çerçevesinde bütünsel bir şekilde anlatacağım. Yani belki de ilk defa dil öğrenirken tüm resmi göreceksiniz.

- Bu yazı hayatınızı değiştirebilir çünkü belki de ilk defa İngilizceyi korkulacak bir dil değil adım adım tamamlanacak ve sonu güzel bir yol olarak göreceksiniz.
- Bu yazı hayatınızı değiştirebilir çünkü bu yazıda dilbilimden, psikolojiye, teoriden, pratiğe, Trabzon’dan, Boğaziçine, İngiltere ve Amerika’ya uzanan bir dil serüveninden seçilmiş paha biçilmez ipuçları var.
- Bu yazı hayatınızı değiştirebilir çünkü başka kimsenin şu anda size anlatacaklarımı bir arada size anlattığını ya da anlatacağını düşünmüyorum. Klasik eğitim sistemi ve kurslar ne halde, benden daha iyi biliyorsunuzdur.
Peki Böylesi Değerli Bir Şeyi Neden Paylaşıyorum?
İnsanların değerli bilgiyi rekabet avantajı olarak görüp sakladığı bir dönemde maddi ve manevi değeri bu derece yüksek bilgileri sizinle neden paylaşıyorum?

Bence en temelinde İngilizceyi bir ülke meselesi olarak görüyorum. Her gün İngilizce sebebiyle hedeflerine ulaşamayan insanlardan mesajlar alıyorum. İngilizce yok terfi yok, İngilizce yok yeni iş fırsatı yok, İngilizce yok hayal ettiği lisansüstü programa kabul yok, İngilizce yok yurt dışı eğitim bursu yok. İngilizce yok, sorun çok.
Herkesin aktif ve akıcı bir şekilde İngilizceyi ikinci bir dil olarak konuşabildiği bir ülkede bilgiye ve eğitime erişim, uluslararası rekabet ve kaliteli iş gücü ve inovasyonun artacağına ve bunun ülkemize milyarlarca dolar katkısı olacağına inanıyorum. Bu bağlamda İngilizce şahsi bir mesele olmanın yanı sıra ayrıca bir ülke meselesi. O sebeple bu konunun çözülmesi gerekiyor ve ben de kendi üzerime düşeni yapmaya gayret ediyorum.
İkincisi doğru rehberliğe herkesin hakkı olduğuna inanıyorum. Maalesef ve maalesef dil eğitimi de pek çok alan gibi ciddi anlamda ticarileşmiş bir durumda. Ticaretle bir sıkıntım yok. Ben de kitaplarımı, eğitimlerimi ve hizmetlerimi satıyorum. Ancak sıkıntılı bulduğum nokta piyasada çoğu zaman insanların boş boş dersler, teknikler ve programlarla oyalanıp vakitlerinin, paralarının ve umutlarının çalınması. 2 yıl kursa gidip de 2 satır yazı yazamıyorsanız aldatılmışsınız demektir. Acı ama gerçek bu. Ben bu durumu çalıştırdığım, rehberlik ettiğim pek çok öğrencide görüyorum. A üniversitesine, B kurumuna, C kursuna gitmiş ama İngilizce öğrenmenin mantığı bir türlü kendisine anlatılmamış. Sonra da herhalde bende bir sorun var sanıyor kişi. Hayır sizde bir sorun yok. Eğer bu satırları okuyup anlıyorsanız o zaman İngilizce öğrenecek kapasitedesiniz. Bunu hem bir hoca olarak hem de bu işin literatürünü okumuş bir araştırmacı olarak söylüyorum.
Bu yazı ve paylaşacağım derslerle hayatınıza olumlu bir katkı yapmayı hedefliyorum.
İngilizce ve Bakış Açısı
Bu dersi sizinle paylaşmak istememin bir başka sebebi de bakış açısı çünkü size burada anlatacaklarımı bir araya getirip sentezlemek ve bu bakış açısıyla sunmak gerçekten zor, sayısız uykusuz gece ve yıllar alan bir iş.

Liseye kadar İngilizce öğretmeni tanımayan bir insanın Trabzon’un küçük bir köyünden Boğaziçine yabancı dil derecesiyle gelmesi, Bülent Aksoy’dan etimoloji, Mine Nakipoğlu’ndan Beyin ve Dil ve daha nice dilbilim dersi, İlhan İnan’dan Dilin Evrimi, Albert Ali Salah’tan Bilişsel Bilim dersleri alması, Türkiye’nin önde gelen konferans tercümanları ile ileri seviye terminoloji ve dil kullanımı dersleri işlemesi, Martin Hicks ile Kültürlerarası İletişim çalışması, sonra bir de bunları Amerika ve İngiltere’de pratik iş tecrübeleri ile birleştirip farklı sektör, üniversite ve seviyelerden yüzlerce öğrenciyle çalışıp bütünsel bir sistem ve dil algısı geliştirmesi zor iş 🙂 Ama acayip de keyifli bir iş.
Tüm bu değerler canlı kalsın, kaybolmasın, daha fazla insan ulaşsın istiyorum. Benim herkesle bire bir ilgilenmem ya da eğitimlerime kabul etmem mümkün değil ancak dijital mecralar vasıtasıyla bu değerli bilgileri belki şahsen hiç tanışma fırsatı bulamayacağım ama bu tür bir rehberliğe ihtiyacı olan milyonlara ulaştırmak istedim.
Neden İngilizce Öğrenilmiyor?
Yüzlerce öğrenciyle görüşen biri olarak size İngilizce öğrenilmemesinin 3 temel nedenini şimdi göstereceğim. bu 3 temel problemi aştığınızda İngilizce ile aranızda bir engel kalmaz. Dost olursunuz.

İngilizce öğrenilememesinin en temel sebebi sistem problemi. Peki sistemden kasıt ne ilk önce ona bakalım. Ben öğrencilerimle yaptığım çalışma ve görüşmelerimde hep şunu fark ettim. Öğrenciler neye, nasıl ve hangi sırayla çalışacaklarını bilmiyorlar. Burada belki de daha önce hiç düşünmediğiniz kilit bir şeyden bahsettim: Sıra. Sıralama ve neyin hangi sıra ile öğrenildiği dil eğitiminde çok ama çok önemli. Mesela sırf bu konuya istinaden Konuşarak İngilizce Öğrenilmez yazısını yazdım.
İngilizce Öğrenirken Sıra Neden Bu Kadar Önemli?
Sıranın hayatımızda büyük bir yeri var. Mesela ilk önce emekleriz, sonra yürürüz ya da ilk önce kelimeleri söyleriz, sonra cümle kurmayı öğreniriz. Siz hiç anne, baba demeden tam cümle kurmaya başlayan çocuk gördünüz mü?

Sıranın önemini gösteren şeylerden biri de yemek tarifleri. İyi İngilizce öğrenmeye bir bakıma iyi yemek yapmak gibi yaklaşabilirsiniz. Yemek tarifindeki sıralamaya uymadan 3 numaralı adımla 5 numaralı adımının yerini değişirseniz ya da başta yapılması gereken bir şeyi sonda yaparsanız ne olur? Genelde felaket olur, ortaya yenecek bir şey çıkmaz. İngilizce öğrenirken çoğu öğrencinin yaşadığı ilk sıkıntı bu. Dil öğrenmeye yanlış tarifle başlamak. Yanlış tarifle doğru yemek yapılmaz. O yüzden sıra çok ama çok önemli. O yüzden birazdan size neyi hangi sıra ile öğrenmenizi tavsiye ettiğimi ve sebeplerini anlatacağım.
Neyi Nasıl Öğreneceğini Bilmemek
Adeta veba seviyesinde bir problem ise neyi nasıl öğreneceğini bilmemek. Mesela 100 öğrenci ile görüşüyorsam 95’i nasıl reading çalışacağını, nasıl kelime öğreneceğini, listening becerisini nasıl geliştireceğini, writinge nasıl çalışacağını, speakingini geliştirmek için ne yapması gerektiğini ve de en temelde nasıl İngilizce gramer ve kelime çalışacağını bilmiyor. Bunları bilmeyince de yıllar boş ve verimsiz geçiyor. 1 yıl, 2 yıl, 3 yıl öğrenci İngilizce çalışıyor ama çok az verim alıyor. Bu derste size tüm bu becerilere nasıl çalışacağınızı da tek tek göstereceğim.
Dik Yukarı Top Sürmek
Ben öğrencilerime İngilizce öğrenmek dik yukarı top sürmek gibidir diyorum. Neden çünkü bırakırsanız hızlı bir şekilde geri gider. O yüzden eğer İngilizce öğrenme konusunda ciddi iseniz bu konuda sürekli olmanız ve istikrarlı bir çalışma göstermeniz gerekiyor. 1 ay çalışır 1 ay ara verirseniz o önceden öğrendikleriniz büyük ölçüde uçar gider.

Peki sürekli mi çalışmak gerekiyor unutmamak için. Hayır, belli bir seviyeye geldikten sonra çalışmaya ara verseniz bile öğrendiklerinizi kolay kolay unutmazsınız. Peki o belli seviye nedir? Günlük olarak okuduklarınızı ve dinlediklerinizi anlayacak ve ihtiyaçlarınızı yazılı ve sözlü olarak İngilizce anlatacak seviyeye geldikten sonra sürekli çalışmanıza gerek yok. Ancak bu seviyeye gelmeden çalışmaya ara verdiğiniz her defasında İngilizceniz gerileyecektir.
Ara vermekten kastım 1 gün ara vermek değil. Birkaç hafta ara vermek. Ama tavsiyem hedefiniz mümkünse her gün İngilizce adına bir şey yapmak olsun. Hiç olmadı her gün İngilizce bir haber okuyun ya da dinleyin.
İngilizce Öğrenmeye Başlamak
İngilizce öğrenmeye başlamak ve İngilizce çalışmak konusunda şimdi söyleyeceklerim yetişkin öğrencilere yönelik olacak. Çocukların dil öğrenim süreçleri ile yetişkinlerin dil öğrenim süreçleri ve beklentileri arasında epey fark var. Benim aldığım sorular çoğunlukla yetişkinlerden geldiği için ve uzmanlık alanım yetişkinler olduğu için bu yazı 18 yaş ve üstü gruba hitap edecek.
Yetişkinler “Hocam ben nasıl öğreneyim, nereden başlayayım?” diye sorduğunda benim temel önerim şu şekilde:
İlk önce gramer, sonra reading, sonra listening, sonra writing en sonda ise speaking.
Şimdi bu şekilde sıralamış olmam bunlar birbirine karışmayacak demek değil. Ancak bu sıralamadaki mantığı anlamanız çok önemli. İlk önce grameri öğrenerek nasıl cümle kuracağınızı öğrenmeniz lazım. Sonrasında ise bol bol okuma ve dinleme çalışarak kelime dağarcığınızı ve anlama becerinizi geliştirmeniz gerekiyor. Okuma ve dinleme, öğrendiğiniz gramer kurallarının zihninizde yerleşmesini sağlar.
Sıralama Neden Böyle?
Neden yazma ve konuşmayı okuma ve dinlemeden sonra koydum? Çünkü okuma ve dinleme ham madde sağlar. Ham madde olmadan üretim olmaz. Un olmadan ekmek olmaz. Aynen bunun gibi okuma ve dinleme olmadan da konuşma ve yazma olmaz. Konuşma ve yazma, üretim becerileridir. O sebeple ilk önce dinleme ve okuma becerileri ile altyapı oluşturulması ve konuşma ve yazma için malzeme toplanması gerekir.
Neden Speaking Öncesi Writing?
İngilizce konuşma becerisini en sona koymamın bir sebebi var. Konuşurken ve yazarken arka planda zihninizin kullandığı süreçler arasında çok büyük benzerlik var. Her ikisinde de ilk önce cümle kurma becerisi çalışır. Sonra yazarken elimizden konuşurken de dilimizden bu cümle çıkar.
Yazmanın avantajı cümleleri kağıt üzerine düşünerek dökme imkanı olduğu için öğrendiğiniz kelime ve gramer yapılarını iyice anlayarak ve kolayca pratik yaparak birleştirmenize imkan sağlaması. Ayrıca yazdıklarınıza geri bildirim almak çok daha kolay. Böylece yanlışlarınızı görüp daha hızlı düzeltebilirsiniz. Yani bol bol İngilizce yazarak ve hızlı yazmayı öğrenerek aslında İngilizce konuşma için iyi bir pratik yapmış olursunuz. Daha sonra İngilizce konuşma pratiği yaparken yazma alıştırmalarında öğrendiğiniz cümle üretme becerisini sadece seslendirmeye ve dilinizi aktif kullanmaya uyarlamanız gerekir.
İlginç bir yöntem değil mi? Kesinlikle öyle. Ancak ben işe yaradığını hem kendime hem de pek çok öğrencimde gördüm.
4 Beceri Arasındaki Derin İlişki
İngilizce öğrenmeye ve genel olarak dil öğrenmeye daha bilinçli ve sağlıklı yaklaşmanızı sağlayacak noktalardan birisi 4 temel beceri arasındaki ilişkiyi bilmek. Reading ve listening becerileri, anlama ve algı becerileridir. Aktif üretimden ziyade analiz gerektirirler. Writing ve speaking becerileri ise üretim becerileridir.
Anlama becerileri üretim becerilerinden önce gelişir. Üretim becerilerinin gelişmesi için önce anlama becerilerinin gelişmesi gerekir. Hatta bu konuda dilbilimde yetkinlik ve performans dediğimiz bir ayrım vardır. Bu ayrıma göre herkesin dil performansı yetkinliğinin altındadır. Performans ile kasıt üretim becerileri, yetkinlik ile kasıt ise anlama becerileridir.
Bu durumu çocuklarda görüyoruz. Bir çocuk konuşmaya başlamadan önce aylarca dinliyor. Dinliyor, dinliyor, dili çözüyor, anlamaya başlıyor. Ancak ondan sonra üretime yani konuşmaya geçiyor.
Bu bağlamda çoğu insanın İngilizce konuşamamasının sebebi altapının yani anlama becerilerinin aslında yeterince gelişmemiş olması. Eğer yazmayı geliştirmek istiyorsanız bol bol okuma çalışmalısınız. Konuşmayı geliştirmek istiyorsanız da bol bol dinleme yapmalısınız. Hem okuma hem dinleme yapmak eş zamanlı olarak yazma ve konuşma becerilerine katkı sağlar.
İlk Başta Sadece Gramer mi?
İlk adımda gramer var ancak sadece gramer çalışmak bir süre sonra sizi sıkabilir. O sebeple gramer ve readingi beraber götürmenizi öneririm.
Becerileri Ayrı mı Tutmalıyım?
Basit cümleleri anlayıp kurabilecek seviyeye geldiğinizde okuma, dinleme, yazma ve konuşmayı entegre yani bütünleşik şekilde çalışabilirsiniz. Mesela ilk önce human rights yani insan hakları konulu bir parça okursunuz. Sonra insan hakları konulu bir konuşma dinlersiniz. Sonra öğrendiğiniz kelime, ifade ve fikirleri kullanıp insan hakları konulu bir özet yazarsınız, sonra da insan hakları konulu 5-10 cümlelik bir konuşma yapıp kendinizi kaydedersiniz.
Gördüğünüz üzere bu çalışmada reading, listening, writing ve speaking olmak üzere tüm 4 temel beceriyi de kullandık. Bu oldukça verimli bir çalışma şeklidir. Dediğim gibi basit düzeyde okuma ve anlama becerisi geliştirdiğinizde bu şekilde entegre ve sıralı çalışmak size daha çok verim sağlar. Ancak alternatif olarak 3-5 ayınızı sadece okuma ve dinlemeye ayırıp daha sonra sırayla yazma ve konuşma üzerinde çalışabilirsiniz.
Bu Dersleri Sırayla İzleyin, Uygulayın
Şimdi sizinle tüm bu anlattığım sistemi uygulamanızı sağlayacak adım adım çektiğim dersleri paylaşıyorum. Bu dersleri sırayla izleyin, notunuzu alın ve uygulayın. Sırayla tek tek inceleyeceğim konular şu şekilde.
- İngilizce Gramer Nasıl Çalışılır?
- İngilizce Kelime Nasıl Öğrenilir?
- İngilizce Nasıl Düşünülür?
- Reading Nasıl Geliştirilir?
- Listening Nasıl Geliştirilir?
- Writing Nasıl Geliştirilir?
- Speaking Nasıl Geliştirilir?
İngilizce Gramer Nasıl Çalışılır?
Çoğu öğrenci ömrünü gramer çalışarak harcıyor. Oysa gramer ömür boyu çalışılacak bir şey değildir. İngilizce Gramer Nasıl Çalışılır dersinde etkili ve doğru şekilde İngilizce gramer çalışmayı öğreneceksiniz.
İngilizce gramer ile ilgili kaynak ve dersler için İngilizce Gramer sayfasını inceleyin.

İngilizce dil bilgisi yani gramer üzerine yazılar
İngilizce Kelime Nasıl Öğrenilir?
Okuma, dinleme, yazma ve konuşma gibi becerilere geçmeden önce öğrenmeniz gereken en temel şey İngilizce kelime öğrenmektir. Eğer yanlış şekilde İngilizce kelime öğrenirseniz ne kadar çalışırsanız çalışın İngilizceniz ilerlemez. İngilizce Kelime Nasıl Öğrenilir dersinde etkili ve kalıcı şekilde İngilizce kelime öğrenmenin yollarını keşfedeceksiniz.
İngilizce kelime öğrenme ile ilgili kaynak ve dersler için Reading sayfasını inceleyin.

İngilizce kelime öğrenme ile ilgili yazılar
- İngilizce kelime ezberleme için kanıtlanmış 6 strateji
- Kelime defteri nedir? Kelime defteri nasıl yazılır?
İngilizce Nasıl Düşünülür?
İngilizce öğrenirken muhtemelen size en az bir kez “İngilizce düşün” diyen oldu. Olmadıysa ben demiş olayım. İngilizce düşün denir ama bu İngilizce düşünme işi nasıl olacak pek anlatılmaz. Çoğu öğrenci İngilizce düşünmeyi ulaşılmaz bir hedef sanır. Oysa durum hiç de öyle değil. Nasıl İngilizce Düşünülür dersimde size adım adım İngilizce düşünme becerinizi geliştirmek için atmanız gereken adımları ve bilmeniz gereken noktaları anlatıyorum.

Reading Nasıl Geliştirilir?
İngilizce okuduğunu anlama becerisi diğer bütün becerilerin temelini oluşturacak. O sebeple bu alanda çok bilinçli ve titiz davranmanız gerekiyor. Readingin temelinde ise gramer ve kelime bilgisi yer alıyor. Bu 2 faktörü de yukarıdaki derslerde ele aldık. Reading Nasıl Gelişir dersi size etkili çalışma yöntemlerini ve adım adım takip edebileceğiniz kaynakları gösterecek.
İngilizce okuma anlama becerisi ile ilgili kaynak ve dersler için Reading sayfasını inceleyin.

Reading yani İngilizce okuma anlama becerinizi geliştirme üzerine yazılar
Listening Nasıl Geliştirilir?
Listening becerisi speaking için temel oluşturur. O sebeple ne kadar çok dinlerseniz İngilizce konuşma için o derece iyi bir ön hazırlık yapmış olursunuz. Listening konusunda pek çok yanlış uygulama var. Mesela altyazılı film izlemek bunlardan biri. Listening Nasıl Gelişir dersinde İngilizce dinlediğinizi anlama becerinizi artıracak kanıtlanmış bir çalışma sistemini sizinle paylaşıyorum.
İngilizce dinlediğini anlama becerisi ile ilgili kaynak ve dersler için Listening sayfasını inceleyin.

Listening yani İngilizce konuşma becerisi ile ilgili yazılar
Writing Nasıl Geliştirilir?
Okumak ve yazmak modern dünyanın hele de İngilizce eğitim ve iş hayatının temel parçaları. Pek çok insan İngilizce yazma becerisini nasıl geliştireceğini ve İngilizce yazı yazmanın mantığını bilmiyor. Writing Nasıl Gelişir dersi size İngilizce yazı yazma becerinizi geliştirmenin inceliklerini adım adım gösterecek.
İngilizce yazı yazma becerisi ile ilgili kaynak ve dersler için Writing sayfasını inceleyin.

İngilize yazı yazma becerisi writing üzerine ders ve yazılar
- İngilizce yazma ( writing yazma ) becerilerinizi 3 adımda geliştirin
- İngilizce cümle kurma becerisi nasıl geliştirilir?
- İngilizce paragraf yazma
- Essay Yazma
- Writing nasıl geliştirilir?
Speaking Nasıl Geliştirilir?
Geldik zirveye. İngilizce konuşmak herkesiz hayallerini süsleyen hedef. Ancak şu ana kadar umarım anlamışsınızdır ki İngilizce konuşmak için atılması gereken adımlar var. Temel grameri öğrenmeden, okuma anlama, dinleme anlama ve yazma becerilerini geliştirmeden İngilizce konuşma becerisini geliştirmek kolay olmayacak. Speaking Nasıl Gelişir dersinde İngilizce konuşma becerinizi geliştirecek kilit tekniklerden ve çok az insanın bildiği özel alıştırma yöntemlerinden bahsediyorum.
İngilizce konuşma becerisi ile ilgili kaynak ve dersler için Speaking sayfasını inceleyin.

İngilizce konuşma becerisi speaking üzerine dersler ve yazılar
- İngilizce anlıyorum ama konuşamıyorum
- İngilizce konuşma becerisini geliştirme
- İngilizce sunum konuları
- Speaking konuları & İngilizce konuşma konuları
- Speaking sınavı taktikleri, ipuçları & tüyoları
En İyi İngilizce Kursu

Okurlarımızın sık sık sorduğu sorulardan birisi en iyi İngilizce kursu hangisi. Bu tek kelimeyle ya da bir cümleyle cevaplanamayacak kadar derin bir soru. O sebeple İngilizce kursu seçerken nelere dikkat etmek lazım, en iyi İngilizce kursunu ararken hangi kriterleri kullanabilirsiniz, sık yapılan hatalar nelerdir gibi önemli soruları tek tek örneklerle açıklayarak En İyi İngilizce Kursu – Doğru Tercih için İpuçları yazısını hazırladım.
İngilizce Kaynak Tavsiyeleri
İngilizce öğrenen öğrencilerden sık sık kaynak tavsiyesi konulu mesajlar alıyorum. Hangi sözlüğü kullanayım, hangi kitabı alayım, hangi siteleri ziyaret edeyim gibi sorular sık sık sorulduğu için İngilizce öğrenme sürecinizde size yardımcı olacak kaynak tavsiyelerini bu bölümde derliyorum.
İngilizce Sözlük Tavsiyesi
- İngilizce örnek cümle içeren sözlük
- İngilizce öğrenenler için en iyi İngilizce – İngilizce sözlükler
- En iyi Türkçe – İngilizce, İngilizce – Türkçe sözlükler
Destek mi Lazım?
Hüseyin Demirtaş ile YouTube kanalımda şu ana kadar İngilizce öğrenen yüz binlerce kişiye rehberlik eden derslerim sizi bekliyor. Kanala abone olun, en beğendiğiniz dersleri sevdiklerinizle paylaşın.
İngilizce öğrenenlerin sorularına cevap vermek için Facebook’ta Reading Analiz ile İngilizce Destek grubunu kurdum. İngilizce Destek grubu ile ilgili detaylı bir ve katılım şartlarını İngilizce Destek grubu tanıtım sayfasında bulabilirsiniz.
Instagram kullanıyorsanız Hüseyin Demirtaş ile İngilizce hesabını takip edip, merhaba deyin
Sıfırdan İngilizce Öğrenme – Ziyaretçi Yorumları
Yasemin
Merhaba Hocam, size nasıl teşekkür edeceğimi bilmiyorum gerçekten. Bu yazınız o kadar faydalı oldu ki benim için, nerden ve nasıl başlayacağım konusunda kafam çok karışıktı; bir sürü yöntem denedim, kurslara gittim fakat sizin gibi objektif ve samimi yorum yapana pek rastlamadım. Bahsettiğiniz sistemi en ince detayına kadar inceledim, birkaç gündür bahsettiğiniz sırayla videolarınızı yeniden izledim, Grammer ve Reading kaynaklarımı sizin sitenizdeki önerilerden yola çıkarak hazırladım ve başladım yine yeniden. Şu an kafam ingilizce öğrenme konusunda çok net ve içinden çıkamadığım karışıklık epey azaldı. Özel ders alma konusunu düşünme aşamasındayım. Daha önceki kurslara verdiğim paraların vicdan azabı henüz geçmedi. Kararlı bir şekilde başlayıp devam ettiğimde tekrar düşüneceğim. Tekrar teşekkür ederim hocam ne kadar güzel bir şeye vesile oldunuz, yüreğinizin ekmeğini yiyin diye bir söz vardır ben de sizin için söylemiş olayım. Allah razı olsun ve her şey gönlünüzce olsun. Var olun, yolunuz hep açık olsun.
Yaprak
Tam motivasyonum tükeniyor çalışmaktan biraz uzak kalıyorum ve karşıma yazılarınız çıkıyor Hocam. Siz de beni en çok heveslendiren şey ise doğru yöntemler uygulandığında hiçbir şeyin imkansız olmadığını anlatmanız. Gerçekten ben de yapabilirim hissiyle doluyor insan ve biliyorum, 26 yaşındayım, iyi bir lise ve üniversite mezunuyum. Her iki okulumda da birer yıl hazırlık eğitimi aldım, genel ingilizce kurslarına, Toefl gibi kurslara gitmiş, günlük hayatında çokca yabancı dizi izleyen ve tüm bunlara rağmen hala ingilizce biliyorum diyebilecek kadar yetkin hissetmeyen biri olarak neden olmasın diyorum, hala geç değil. Gerçekten bana bugüne kadar kimse başka bir dil öğrenmenin sürecinden bahsetmemiş, bütünü görmemi sağlayamamış.
Şimdi Söz Sizde
Ben epey konuştum. Şimdi sıra sizde. Siz de İngilizce öğrenmek konusundaki yorumlarınızı, fikirlerinizi ve sorularınızı aşağıdaki yorumlar kısmından paylaşın. Bekliyorum 🙂
Hüseyin Demirtaş ile İngilizce e-posta bültenine katılın, İngilizcenize sınıf atlatacak yeni ders ve kaynaklardan haberdar olun.
Etiketler: sıfırdan ingilizce, adım adım ingilizce, kolay ingilizce, sıfırdan ingilizce öğrenmek, evde ingilizce öğrenmek, kursa gitmeden ingilizce öğrenmek
İşten arta kalan vaktindee kendi kendine ingilizce öğrenen birisiyim. Bu nedenle sürekli çeşitli kaynakları ve çalışma yöntemlerini inceliyorum. Birçok kitap ve çalışma yöntemini denedim, en sonunda bir süredir sürdürdüğüm çalışma yöntemine benzer bir yöntemi burada gördüğüme çok sevindim.
Ben de ilk başta Fono’nun (reklam vermek gibi olmasın) kendi kendine ingilizce setiyle başladım. Gramer ve reading’i birlikte götürdüm. Yaklaşık 6 ayda orta seviyeye gelip temel metinleri anlayabilecek düzeye geldikten sonra temel düzeyde listening ve writing çalışmaları yapmaya başladım. Şimdi speaking haricinde tüm becerilerimi aynı anda ilerletmeye çalışıyorum. Tüm gramer konularını kabataslak bitirmekle birlikte reading ve writing yaparken sağlama yapmak için arada açıp bir bakıyorum. Tüm bu becerilerin en iyi şekilde nasıl kullanılacağını ben 2-3 yıl boyunca kendi kendime deneme yanılma yöntemiyle buldum. Bulduklarım da sizin anlattıklarınızın ancak yarısı kadar verimli idi. Sayenizde tam etkili bir şekilde çalışabiliyor ve gelişmemi görebiliyorum.
Tekrar teşekkürler hocam,
Umarım bir gün bir yerlerde buluşup bir şeyler içme fırsatımız olur. (Vallahi o gün ingilizce ile ilgili bir şey sormayacağım, sadece havadan sudan konuşacağız söz 🙂
Uğur Bey merhaba, bu güzel mesajınız için teşekkür ederim. İstanbul’a gelmeden yazın, ofisimde bir çay içeriz. İngilizce de sorabilirsiniz, sınırlama getirmiyorum 🙂
Hocam, zannediyorum ki, sanal ortamda sizi takip eden öğrencilerinizin en yaşlılarından biriyim. Liseden sonra Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden birinde, Uluslararası İlişkiler bölümü okudum. Şu anda da AÖF’de öğrenciyim.
Bugüne kadar İngilizce öğrenmek için kurslara gittim, özel dersler aldım, emek, zaman ve para harcadım. Hiçbir zaman tatmin edici bir ilerleme sağlayamadım. Şimdi anlıyorum ki, İngilizce öğrenmek için yaptığım çalışmalar hiçbir tutarlı ve bilimsel temele dayanmıyormuş. Tabii, hayal kırıklığıyla sekteye uğrayan birçok atılım dönemim, uzun aralar vermeme sebep oluyordu.
Size diyebilirim ki, Türkiye’nin dünya çapındaki hocalarından aldığım derslerde iyi “öğreticiliği” takdir edecek bir iç-değerlendirme hassası kazandım. Ve bu görüş gücüyle, yukardaki yazınızın değerine paha biçecek bir ölçüt, ben henüz, bilmiyorum.
Size karşı şükran, minnet ve samimi iyilik dileklerim daim olacak.
Belki de şu alemdeki en büyük dua, kişinin kendisinin ihlas ve dürüstlükle yaptığı çalışmalardır. Bizim sizin için ettiğimiz dualar, sizin fiili dualarınızın üzerindeki küçük, sevimli süslerdir.
Bu güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Bu yorumu bu derinlikte yazabilmeniz gerçekten ciddi bir tecrübe ve anlayışın eseri. Anlaşılmak ve böylesi dualar almak gerçekten çok kıymetli.
Yeni başlayan ingilizce serüvenimin içinde olmanız beni çok mutlu ediyor hergün en az 3saat çalışmaya çalışıyorum yeni şeyler öğrenmek çok zevkli bazende sıkıcı ama sizin yönlendirmeleri iz canlandırıyor gramerdeyim tenslerden kurtulamadım henüz sizi tanıyınca hiiiiççç bişey bilmediğimin çaresizliğini yaşıyorum yardım edin hocam yeni başlayanlar için de ders çekin… Allah kolaylık versin takipçinizim…
Merhaba, inşallah yeni başlayanlar için de dersler çekmeye başlayacağım bu yıl.
Merhaba lisede dil okuyup ve hiçbir şekilde ingilizce öğrenemeyen biri olarak şu an bir kursta a1 seviyesini tamamlamak üzereyim fakat kursun diğer kurlarına gitmeme kararını sizin youtube kanalınızı keşfedince aldım. Kendi kendime çalışma yöntemimi oturtmak istiyorum. Çalışmaya gramerden başladım fakat elimdeki kaynaklarda konular sıralı değil başlıkları farklı internettede baştan sona tüm gramer konularını sırayla bulamadım sizden ricam gramer konularını baştan sona sıraları bir şekilde vermeniz. Şunu da eklemek isterim daha önce oluşturduğum kelime defterimdeki yöntemim yanlış olduğu için sizin tavsiye ettiğiniz şekliyle yeni bir kelime defterine başladım. Sizin yolunuzdan giderek 1 yıl için ingilizce yi öğrenip. Öğrenmede kullandığım metodlarla yeni bir dile başlamak. Öğrenmeye hevesli insanlara doğru yolu gösterdiğiniz için teşekkür ederim
Merhaba İrem Hanım İngilizce Gramer sayfasında sıralı bir konu listesi var. Açıkçası bir insan disiplinli ve bilinçli çalışınca kendi başına çok yol alır.
Merhaba Hocam, bu yazının başında bu öğrenme şeklinin yetişkinlere yönelik olduğunu söylediniz. Benim lise 2’ye giden öğrencim var. Ortaokulda ingilizcesi berbattı. Liseye geçtikten sonra daha da zorlandı, seviyesi A1 civarlarında, kelime bilgisi çok kötü ve cümle dahi zor kuruyor çünkü grameri iyi değilmiş. Bu yaz ingilizce de kendini geliştirmeye karar verdi. Yalnız kursa gitmek istemiyor. Evde kaynaklarla ve internetle kendi başına ingilizcesini geliştirmek istiyor. Sizin sitenizde yazmış olduğunuz sıfırdan ingilizce öğrenmek bölümündeki yazınızda önerdiğiniz öğrenme şekliyle yapsa olur mu? Çünkü bu yazının başında ‘ İngilizce öğrenmeye başlamak ve İngilizce çalışmak konusunda şimdi söyleyeceklerim yetişkin öğrencilere yönelik olacak. Çocukların dil öğrenim süreçleri ile yetişkinlerin dil öğrenim süreçleri ve beklentileri arasında epey fark var. Benim aldığım sorular çoğunlukla yetişkinlerden geldiği için ve uzmanlık alanım yetişkinler olduğu için bu yazı 18 yaş ve üstü gruba hitap edecek. ‘ demiştiniz.
‘Çocukların dil öğrenim süreçleri ile yetişkinlerin dil öğrenim süreçleri ve beklentileri arasında epey fark var.’ derken ne demek istemiştiniz, bu fark nedir? Kısaca bu ‘ilk önce gramer , reading,hikaye kitapları, dinleme, yazma, konuşma’ çalışma şekliyle ingilizce kaynaklar,hikaye kitapları ve internetle çalışmaya başlayabilir mi? Yoksa ‘çocukların ve yetişkinlerin dil öğrenim süreçleri ile beklentileri arasında epey fark var’ demiştiniz, öğrencim ingilizce öğrenmek için farklı bir yol mu izlemeli? Tavsiyeleriniz nelerdir? Teşekkürler.
Lise 2 öğrencisi bu sistemi takip edebilir. Çocuklarla yetişkinlerin temel farkı çocukların dili öğrenmek yerine yaşayarak “edinmeleri”
Umarım emeğinizin karşılığını alırsınız . Az önce biraz göz atayım dedim gerçekten yardımcı olmak isteyen bir eğitmensiniz ve şuan derslerinize başlamak üzereyim başarılarınızın devamı dilerim . Teşekkürler !
Rica ederim. Başarılar diliyorum Hasan Bey.
Hocam iyigunler ben 42 yasindayim ve ilkokul mezunuyum orta ve liseyi aciktan okudum suanda acikogretim onlisans okuyorum ama ing1 ve ing2 dersinden dolayi bitiremiyorum okulu lutfen hocam bana yatdimci olurmusunuz ingilizcem hic yok nerden nasil baslayacagimida bilmiyorum bana tedayli bir sekilde yazarmisiniz ne izliyim hangi kitabi alayim amacim sular seller gibi ing bilmek degil okulumu bitireyim o kadarlutfen hocam yardiminizi bekliyorum simdiden tesekkurler kolay gelsin
Bu sayfadaki yol haritası ve videolardaki kaynakları sırayla bitirmeninizi öneririm.
Sayın Hocam Merhaba,
Bence bu yaptığınız müthiş bir şey. Ne kadar teşekkür etsem azdır.
Rica ederim. Başarılar diliyorum
Hocam Merhaba öncelikle size teşekkür etmek istiyorum bu yazınızı okuduktan sonra bir çok karar aldım ve işinin hakkını veren nadir kişilerden biri olduğunuzu düşünüyorum. İngilizceyi hemen hemen öğrendim sayılır davinci metoduyla dilgoo üzerinden 3300 kelime öğrendim ufakta bir gramerim var fakat konuşmakta büyük bir sıkıntı çekiyordum. telaffuzlarım yeterli değildi. Speaking rehberinizin çok faydalı olacağını düşünüyorum. Teşekkürler
Kemal Bey merhaba, bu konuda karar alıp adım atmanıza sevindim. Başarılar diliyorum.
Merhaba kelime için uyguladığınız metodunuzu açıklar mısınız
Gunaydin hocam ben 1988 yilinda ilkokulu bitirdim orta ve liseyi aciktan okudum simdi ise aciktan onlisans okuyorum butun derslerimi verdim lakin ing1 ve ing2 duruyor hep aciktan okudugum icin ing bilgim sifir hocam ve nerden nasil baslayacagimida bilmiyorum lutfen hocam bana yardim edin ne yapmam lazim nereden baslamam lazim bana yol gosterin hocam okulumu bitirmem lazim tek umudum once allah sonra siz ayrintili sekilde ne yapmam gerektigini ne almam yada nerden neyi izlemem gerektigini yazarsaniz cok sevinirim hocam allah yardimciniz olsun hoscakalin
Sevda Hanım bu sayfadaki yol haritası baştan sona okuyup videolardaki tavsiye ve yönlendirmeleri dinleyip uyguladınız mı?
hocam 11.sınıfım ama ingilizce sizin dediğiniz gibi yanlış adımda başladım
2 yıl içinde sıfırdan başlamak istiyorum bana adım adım öğreneceğim kitap veya kitaplar önerir misiniz?
Yabancı dil sınıfı öğrencisi olarak soruyorsanız yabancı dil öğrencileri için hazırladığım sayfayı inceleyin.
Üstadım her konuda olduğu gibi kelime öğrenmeyide çok güzel açıklamışsınız bir de kelimeleri öğrenmeye kaynak gösterirseniz makbule geçer.
En önemli İngilizce kelimeler sayfasında bir liste var. Onu öneririm ilk başta.
Paylaştığınız bilgiler o kadar kıymetli ki hocam. İnanın okul hayatım boyunca hiç duymadığım bilgileri sizinle öğrendim. Ne kadar teşekkür etsem az.
Rica ederim Büşra Hanım. Başarılar diliyorum.
hocam sıfırdan sizden ders almak istiyorum işim gereği..
Merhaba Soner Bey, programım şu an dolu. Ne zaman yer açılır hiç bilmiyorum.
Hocam 24 yaşındayım önlisans mezunuyum ve bu yaşıma kadar okulda öğrendiklerimle kaldım. Hala temel düzeydeyim. Kelime haznem kadarıyla bazı yazıları veya konuşmaları anlayabiliyorum. Ama yine de herşeye en baştan başlamak istiyorum, yazınızı baştan aşağı okumama ve videolarınızı pür dikkat izlememe rağmen tam olarak nasıl başlayacağımı da bilemiyorum. Her site gramere farklı bir giriş yapmış haliyle kafam karıştı. Dediğiniz gibi gramerden başlayayım diyorum en azından bir tekrar olarak ama hangi konudan başlayayım nasıl plan kurayım kısaca fikir verirseniz çok sevinirim. Kendime inanıyorum. İçimdeki bu heves ve heyecan sönmeden başlamak istiyorum. Şimdiden çok teşekkürler.
Merhaba Elif Hanım, bu konuda seviyenize uygun beğendiğiniz bir gramer ve okuma kitabı seçip çalışmaya başlayabilirsiniz. Ben özellikle okumaya da vakit ayırmanızı öneririm başlangıç seviyesinde.
cok tesekkurler,Azerbaycandan salamlar.emeyiniz icin cok tesekkur ederiz.Allah karsiligin verir insallah.
Rica ederim. Selamlar
Hocam merhaba sizin sitenize farklı sitelerden link vermişlerdi oradan bulup geldim bütün yazılarınızı okudum 🙂 teşekkürler :))
Rica ederim. Hoş geldiniz.
Hocam size referans vermişlerdi oradan buldum geldim skype üzerinden özel ders alabilmek mümkün mü?
Merhaba Ekram Bey, bireysel derslerim epey bir süre dolu. Öğrencilerimi bu dönem Hüseyin Demirtaş Akademi‘de hazırladığım kapsamlı İngilizce video eğitim paketlerine yönlendiriyorum. Özellikle okuma ve yazma ile ilgili çok ciddi çalışmalar tamamladık.
Hocam umutsuz olduğum yerde umut oldunuz cesaret verdiniz şu çektiğiniz video ile size borçlandım ve ben biliyorum ki borcumu ancak İngilizceyi öğrenip ülkeme faydalı olarak ödeyebilirim 17 nisan 2019 başlıyorum 5 ay sonra buraya dönüp hocam grameri bitirdim readinge alıştım sıra writingde diyeceğim 🙂
Ben de şimdi bu yorumu görünce çok sevindim. Başarılar diliyorum. Güzel haberlerinizi bekliyorum.
Yeni konuşmayı öğrenen çocuk önce gramer mi öğreniyor
Hayır. Eğer kendiniz için soruyorsanız siz yeni konuşmaya başlayan çocuk değil dil bilgisi, kelime bilgisi ve dünya bilgisi olan bir kişi olarak dili birebir bir bebek ya da çocuk gibi öğrenmezsiniz
Hüseyin Bey selam,
İngilizce öğrenme programlarını önerir misiniz peki? ingilizceogrenmeprogrami sitesinde gördüğüm Cambly, busuu vb. ingilizce öğrenme programları bulunmakta. Bu programlar hakkında ne düşünüyorsunuz? Şimdiden teşekkürler.
Bu tarz programlar becerileri geliştirmek ve İngilizcenizi ilerletmek konusunda yardımcı olur ama sıfırdan her şeyi kapsamlı olarak şu anki halleriyle öğretmeleri zor görünüyor. Tek kaynak değil ama faydalı ve tamamlayıcı birer kaynak.
Hocam çok yararlı bir yazı olmuş teşekkürler emekleriniz için. Ben İngilizce öğrenmek için kelime ezberlemenin daha önemli olduğunu düşünüyorum. Bu olaya çok kafa yordum . Gramer konusunda , iletişim kurabilme ve pratik yapma konusunda hepsinin temelinde kelime yatıyor ve cidden zorlanıyorum kelime ezberleme konusunda.O yüzden biraz araştırma yaptım ve davinci metodu diye birşey buldum (Şu Sherlock’da geçen hafıza sarayının bir değişiği) hatta bu metodu da bir İngilizce eğitim setinden gördüm ve mantıklı geldi aldım. İki haftada bana hem kelime öğrendirdi hem de bundan sonraki kelimeleri aklımda nasıl tutacağımı öğrendim.Sizin önerilerinizin yanında yardımcı olarak kullanıyorum benimle aynı problemi yaşayanlara öneririrm.
Merhabalar oncelikle temel ingilizce taleplerini onemseyip calismaniz icin kendi adima cok tesekkur ederim emeginize saglik.cok heyecanlandim ve cok sevindim.
Hocam merhaba, ilkokuldan beri yıllardır gramer olarak İngilizce dersleri aldım ama İngilizce’yi tam olarak öğrenememiştim. Gerçekten çok faydalı şeyler paylaşmışsınız ve paylaşımınız benim yolumu daha da pekiştirdi tüm emekleriniz için teşekkür ederim. Şimdi de speaking üzerine ilerleyeceğim sizin tavsiyelerinizle.
Hocam merhaba. Sıfırdan ingilizce öğrenmeye başlayacağım. Bana bu konuda yardımcı olabilir misiniz. Kurs, kitap vb kaynak gibi. Yada izleyeceğim yol gibi bu konularda desteğe ihtiyacım var. Yardımcı olursanız sevinirim.
Açıkçası şu anda İngilizce öğrenmek için bir kursa gitmek şart değil. Özelleşmiş eğitim veren kaliteli kadrosu olan bir kurs fayda sağlar ama kurs olsun diye açılmış kursa gideceğinize siz kitap ve internet üzerinden çalışsanız daha çok verim alırsınız. Şu an Hüseyin Demirtaş ile İngilizce kanalında İngilizce öğrenmeye yeni başlayanlar ya da evde İngilizce öğrenenler için Sıfırdan İngilizce dersleri serisi başlattım. Onu takip etmenizi öneririm.
Hocam iyi günler,
Bütün yazınızı baştan sona okuyup videoları izledim fakat anlamadığım bir nokta var o da şu ki Oxford dictionary indirdim fakat full İngilizce olduğu için hiçbir şey anlayamıyorum. Sizin videoda dediğiniz gibi bir kelimenin hem sıfat fiil zarf vs. hallerini öğrenmeye çalıştım yapamadım kafam çok karıştı ne yapmalıyım? Nasıl yapmalıyım anlayamıyorum. Bu arada İngilizcem seviyem çok kötü. İyi günler
Başlangıç seviyelerinde Türkçe sözlükten destek alın, seviyeniz ilerledikçe İngilizce sözlüğe yönelin.
merhaba hocam metre araştırırken rastladım sayfayı inceledim ödülle ilgili bazı sorularıma cevapta buldum özellikle öğrenmeye ilgili
şimdi ben ingilizce olarak sıfır görüyorum kendimi artık galiba biraz da aht ettim öğrenecem öğrenece diye sizden ricam nerden nasıl ve hangi dokumanlarinizi izleyelim yada bana listelenmis bir şekilde yazabilirsiniz çünkü o kadar çok kafam karıştığı artık nerden nasıl başlıca bilemiyorum cevabınız bekliyorum tesrkkurler
Merhaha Uğur Bey evet kaynaklar arttıkça karışıklık artıyor. Hüseyin Demirtaş ile İngilizce YouTube kanalındaki dersleri seviye ve becerilere göre oynatma listelerine bölüyorum. Kanalda popüler videoların altındaki bölümlerde temelden ileri seviyeye dersler beceri bazlı sıralanmış durumda. Oradaki sıra ile çalışmanızı önerebilirim.
Merhaba hüseyin bey bemerhaba resul adanada yaşıyorum. Bizim okulda ERASMUS Programı var bulgaristan ve Romanya’ya gidilecek ben de aday bulunmaktayim bana nasıl ingilizce öğrenilmesi gerektiğini anlatırsanİzmir dünyanın en mutlu insanı olacağım. Lütfen bana yardımcı olun Size ihtiyacım var
Resul Bey bu yazı sorunuzu cevaplıyor aslında. Yazıyı baştan sona okuyup içindeki video dersleri tamamlarsanız kendi yol haritanızı rahatça çizebilirsiniz. Tabi anlatılanları okuyup, izleyip özümsemek birkaç gününüzü alabilir.
Hocam Merhaba
Kelime öğrenme videonuzda ingilizce ingilizce öğrenmeden bahsettiniz kelime bilgim çokça az bu işlemin benim için zor olacağını düşünüyorum.
Bu konuda öneri verir misiniz
Bu konuda uzun bir yazı ve ders çektim. İngilizce kelime nasıl öğrenilir diye ararsanız YouTube kanalımda detaylıca izleyip not alabilirsiniz. Ayrıca İngilizce kelime ezberleme için kanıtlanmış 6 strateji yazısı var. Ona da bakmanızı öneririm.
Merhabalar Hüseyin bey;
İsmim Mahmut Bodur, 32 yaşındayım ve ortaokul mezunuyum. Esnafım; bilgisayar ve telekomünikasyon sektöründe iş yeri sahibiyim. Öğrenmeye aç olan ama bu isteğimi okul zamanlarında başarı ile kullanamayan daha çok iş sektöründe başarı sağlayan bir kişiyim. İngilizce konuşmak, akıcı bir biçimde konuşabilmek en büyük isteğim. Yıllardır filmleri Türkçe alt yazı ile izleyen ve bilgisayar sektörü ile iç içe olmam sebebi ile sürekli İngilizce yazılar okumak ve onları anlamak zorunda olmamdan dolayı kelime konusunda baya birikim yapmış birisiyim. İşim sebebi ile İngilizce forum sitelerinde aradığımı bulabilecek seviyedeyim yanlız en büyük sorunum gramer çünkü hangi kelimenin veya cümlenin nasıl kullanılması gerektiğini bilmiyorum. Sizin de video da örneklediğiniz gibi gramer olmadan bile bir İngiliz ile sadece biriktirdiğim cümleleri kullanarak iletişim kurabilirim. Sizin sayenizde nereden devam etmem gerektiğini öğrendim ve başlama tarihi baabında burada paylaşıyorum. Değerli bilgi birikiminiz ve kendine bir şeyler katmak için çaba gösteren tüm kişilere değerli zamanınızı ayırdığınız için teşekkür etmek istiyorum.
Mahmud Bey selamlar, rica ederim. Tecrübelerinizi paylaştığınız için de ayrıca teşekkür ederim. Başarılar diliyorum. İlk etapta seri bir şekilde bir gramer kitabı bitirdikten sonra bolca seviyeli okuma, sonrasında Listening Nasıl Gelişir dersimdeki çalışma programını öneririm. Bu ikisi konuşma ve yazma için temel hazırlar.
Merhaba. Almanca icin de uygulanabilr mi?
Evet
iyi
Swipe for english uygulaması var tavsiye ederim.
Değerli kardeşim,bir raslantı sonucu internette yaptığın calısmaları buldum,öncelikle kutlarım sistematik olarak İngilizce öğretimini bu denli metodik anlatan bir eğitmene ilk defa rastladım.Kutlarım, başarılarının devamını dilerim.Sevgilerimle
Merhaba Ömer Bey, bu değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Ayrıca araştırma ruhunuzu da kutluyorum.
Hocam merhaba,
İngilizceye sıfırdan başlayan kisiler için günde kaç saat gramer çalışılmasını öneriyorsunuz?
Günde şu kadar saat çalışmaktan ziyade esas olan herkesin kendi şart ve imkanları çerçevesinde verimli çalışabildiği en yüksek süreyi çalışması. Genelde en az 1 saat diyebiliriz. Ancak kimi öğrenci günde mola vererek vakti de varsa 4-6 saat arasında çalışabiliyor. Yani herkes kendi durumuna göre elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışsın. Üst sınır söylemek zor ama alt sınır en azından düzenli olarak 1 saat diyebiliriz.
Tavsiye ve doğru yonlendirme icin teşekkürlerhocan sagolun var olun
Rica ederim. Başarılar diliyorum
Teşekkürler hocam. çok iyi bir yöntem. elinize emeğinize dilinize sağlık
Rica ederim Bahar Hanım. Başarılar diliyorum
Yazım Hatası: Çok elzem değil ama görmüşken yazmak istedim.
Sıralama Neden Böyle? Başlığı altında:
Un olmadan ekmez olmaz. Ekmez yazılmış ”EKMEK” olmalı.
Teşekkürler İbrahim Bey. Şimdi güncelledik.