
Proficiency yani İngilizce yeterlilik ile ilgili bilmeniz gereken her şey bu sayfada. Proficiency ne demek, proficiency nasıl çalışılır, proficiency sınavında hangi bölümler yer alır gibi tüm soruları tek tek sizin için cevaplıyorum.
İngilizce hazırlık sınıfı & hazırlık atlama
Son 10 yılda Boğaziçinden İTÜ’ye, Koçtan Bilente pek çok farklı üniversiteden hazırlık öğrencilerim ile yaşadıklarımızı ve tecrübelerimi ele alarak İngilizce Hazırlık Sınıfı Öğrencilerinin Yaptığı 6 Büyük Hata & Tavsiyeler yazısını hazırladım. İngilizce hazırlık sınıfını daha verimli, sağlıklı ve sorunsuz geçirmeniz için bu yazıyı okumanızı öneririm.
Proficiency nedir? Proficiency ne demek?
Proficiency, İngilizcede “yetkinlik” demektir. Ülkemizde proficiency kelimesi özellikle İngilizce eğitim veren üniversitelerin İngilizce yeterlilik sınavlarına atıfta bulunmak için kullanılır. Yani Proficiency sınavı denildiğinde üniversitelerin İngilizce yeterlilik, hazırlık atlama ya da İngilizce muafiyet sınavları aklımıza gelir. Ülkemizde İngilizce eğitim yapan devlet ve vakıf üniversitelerinin proficieny sınavları vardır. Mesela Boğaziçi Üniversitesinde BUEPT yani Boğaziçi University English Proficiency Test, Koç Universitesinde KUEPE yani Koç University English Proficiency Exam yapılır. Benzer şekilde İTÜ, Yeditepe, Bahçeşehir, Bilkent, ODTÜ gibi üniversitelerin İngilizce yeterlilik ya da yetkinlik sınavı olarak nitelendirebileceğimiz proficiency sınavları bulunur.
Proficiency neden yapılır? Amacı Nedir?
Proficiency sınavının neden yapıldığını ve amacını bilmeniz sınava daha rahat hazırlanmanızı sağlar. Proficiency sınavının amacı bir öğrencinin İngilizce eğitim alacak derecede İngilizce bilgisine sahip olup olmadığını ölçmektir. Sınav tamamen bunu ölçmek amacıyla hazırlanır. Bu sebeple sınav içeriği tamamen akademik İngilizceden oluşur ve proficiency sınavı eğitiminiz sırasında ihtiyaç duyacağınız becerileri ölçmek için tasarlanır.
Bu sebeple proficiency sınavına hazırlanırken kesinlikle ve kesinlikli İngilizce akademik dile odaklanmanız gerekir. Talkshowlar ya da romanlar okumak yerine İngilizce bilimsel makaleler ya da bilim temalı kitap ve programlar takip etmeniz size daha çok fayda sağlar.
Proficiency Sınav Formatı
Proficiency Sınavları genel olarak üç bölümden oluşur. Bu bölümler Reading, Listening ve Writing’dir. Yani okuma, dinleme ve yazma. Bazı üniversitelerde bunlara ek olarak Speaking yani İngilizce konuşma sınavları da yapılır.
Proficiency sınavları genelde 3-4 saat sürer.
- Reading bölümünde 2-4 tane 2-3 sayfalık akademik okuma metni verilerek bu metinlerle ilgili detaylı sorular sorulur.
- Listening bölümünde 2-3 tane 5-10 dakikalık İngilizce ders dinletilerek bu dinletilen konuşmalarla ilgili sorular sorulur.
- Writing bölümünde genel olarak 2 tane 250-300 kelimelik essay yani İngilizce kompozisyon yazılması istenir.
- Speaking bölümünde ise genellikle 5-10 dakikalık bir süre içinde öğrenciye birkaç genel birkaç tane de spesifik bir konu ile ilgili soru sorulur. Mesela ilk başta hobilerinden bahsetmesi istenebilir daha sonra da tek başına mı yoksa grupla mı çalışmayı sevdiği ve bunun sebepleri sorulabilir.
Proficiency Nasıl Çalışılır?

Proficiency nasıl çalışılır sorusunu cevaplarken sınavın her bölümüne ayrı ayrı odaklanacağız. Her bölümde sizi neler bekliyor ve her bir bölüm için yararlanabileceğiniz kaynaklar neler tek tek inceleyeceğiz.

Proficiency Reading
Proficiency reading öğrencilerin en rahat yaparım diye düşündüğü ama en çok zorlayabilen alanlardan birisi. Ben bana gelen öğrencilerde hep şunu gördüm: öğrenciler okuduklarını anlamıyor. Ne zaman bir hazırlık öğrencisine normalden biraz kompleks bir cümle versem, öğrencinin salladığını ya da uydurduğunu görüyorum. Reading fena bir halde. O yüzden bu derde bir nebze deva olmak için Reading Analiz serisini hazırlamaya başladım.
- Genelde 2-3 okuma parçası
- Akademik konular
- Search & Careful
Proficiency Reading için Tavsiye Kaynaklar
- Reading Nasıl Çalışılır dersi
- Kitap: Reading Rehberi, Reader at Work 1 & 2, More to Read 1 ve 2,
- Online: Reading Analiz dersleri
- Online: Reading Akademi video eğitim paketi
Proficiency Listening
Proficiency listening bölümü için hazırlanırken akademik dinleme yapmanız çok önemli. Şarkı, türkü ya da sitcom dinlemek yerine lecture yani akademik ders dinleyin.
- Genelde 2-3 dinleme parçası
- 1 parça 10-15 dakika
- Akademik konular, söyleşi
- While & Note-Taking
Proficiency Listening için Tavsiye Kaynaklar
- Listening Nasıl Gelişir dersi
- TED-ED, TED, Listen A Minute, VOA Learning English
- BuProf eProficiency Listening Modülü
- Listening Rehberi kitabı
Proficiency Writing
Proficiency writing bölümü öğrencilerin en çok zorlandığı alan. Ancak doğru kaynak ve yöntemle writing kısa sürede geliştirilebilecek bir beceri. Ben eğitimlerimde 1 yıl hazırlık okuyup writingi geçememiş öğrencileri 1 ayda sınava hazırlayıp geçirdiğimi bilirim. O açıdan writingden korkmayın, çalışmamaktan korkun.
- Genelde 2 essay
- 250-350 kelime
- Argumentative, opinion, problem solution
Proficiency Writing için Tavsiye Kaynaklar
• Writing Nasıl Gelişir dersi & Essay Dersleri
• Kitap: Essay Rehberi
• Eğitim: Writing Akademi
• essaykontrol.com essay feedback hizmeti
Proficiency Speaking
Proficiency speaking bölümü çoğu proficiency sınavında yer almayan bir bölüm. Koç ve Bilkent’te var ama Boğaziçi ve ODTÜ’de yok mesela. Ancak proficiency speaking sınavına girmeyecek olsanız bile akademik hayatta başarı için speaking becerinizi geliştirmeniz gerekiyor.
• 5-15 dakika
• Kendinizle ilgili konuşma
• Bir konuda fikir belirtme
• Fikir geliştirme & spontane konuşma
Proficiency Speaking için Tavsiye Kaynaklar
• Speaking Nasıl Gelişir dersi
• Kitap: Speaking Rehberi
Etiketler: proficiency kaynakları, proficiency nasıl çalışılır, proficiency nasıl geçilir, odtü proficiency, itü proficiency, ytü proficiency, bahçeşehir proficiency, proficiency dersleri, proficiency hazırlık, proficiency konu anlatımı, proficiency ipuçları, proficiency tavsiyeleri, proficiency rehberlik, ingilizce yeterlilik sınavı