
Son 10 yılda Bilkentten Koça, Boğaziçinden İTÜ’ye kadar onlarca farklı üniversiteden İngilizce hazırlık sınıfı öğrencileri ile çalıştım. Kimisiyle kısa ve hızlandırılmış programlar, kimisiyle de dönemlik çalışma programları uyguladık. Yıllar içerisinde tekrar eden bazı hatalar dikkatimi çekti. İngilizce hazırlık sınıfı öğrencileri bu hatalardan kaçınabildikleri oranda başarılı oluyor. İşin güzel tarafı bu hataları öğrenip bunlardan kaçınmak dolayısıyla da başarınızı artırmak mümkün.
Şimdi kısaca bu 6 hatayı sizinle paylaşacağım. Daha sonra da her bir hatayı tek tek detaylıca örnekleri ile birlikte ele alacağız.
İngilizce Hazırlık Sınıfı Öğrencilerinin Yaptığı 6 Büyük Hata

- İngilizceyi sınıfla sınırlandırmak
- İngilizce hazırlığı geçmek için okul dersleri yeter sanmak
- İngilizceyi son anda halledebileceğini düşünmek
- Bölüm derslerine çalışmamak
- Sadece İngilizce hazırlığı geçecek kadar çalışmak
- İngilizceyi nasıl öğreneceklerini öğrenmemek
İngilizceyi sınıfla sınırlandırmak
Pek çok İngilizce hazırlık sınıfı öğrencisi İngilizce öğrenme sürecini hazırlık sınıfı ve dersleri ile sınırlı tutuyor. Sabah okula gidiyor, derslere katılıyor akşam ödev varsa yapıyor ve döngü bu şekilde devam ediyor. Ancak maalesef bu çoğu zaman sene sonundaki İngilizce yeterlilik sınavını geçmek için yetersiz. Pek çok okulda verilen hazırlık müfredatı ile sınavda öğrencilerin karşısına çıkan sorular arasında zorluk farkı var. Öğrenciler genelde İngilizce yeterlilik sınavına girince afallıyor. İngilizce öğrenmek hele de temeliniz çok güçlü değilken bunu bir yıla sığdırmak çok ciddi bir çaba gerektiriyor. Sadece hazırlık derslerine devam etmek yeterli olmuyor. Muhakkak okul saatleri dışında da çok ciddi ve disiplinli bir program uygulayıp istikrarlı bir şekilde çalışmanız gerekiyor.
İngilizce hazırlığı geçmek için okul dersleri yeter sanmak
Bu en acı noktalardan birisi bence. Çoğu hazırlık sınıfında öğrenciler derslere devam etse de hazırlığı geçemiyor. Eğer zaten hazırlık programları çok iyi işliyor olsaydı İngilizce hazırlık programını eksiksiz takip eden her öğrencinin İngilizce yeterlilik sınavını geçmesini beklerdik. Ancak benim gördüğüm durum böyle değil. Özel üniversitelerde de devlet üniversitelerinde de hazırlığa devam eden pek çok öğrenci sene sonunda kalıyor. Bu durum aslında lisedeyken üniversite sınavına hazırlanmak gibi. Tüm lise derslerine gitseniz de üniversite sınavı için okul dışında çok ciddi bir çalışma gerekiyor çünkü lise dersleri sizi üniversite sınavına tam olarak hazırlamıyor. İngilizce hazırlık sınıfında da yaşanan durum bu. İngilizce hazırlık sınıfında da başarıya ulaşmak için maalesef hazırlık dersleri tek başına yeterli değil. Sizin gerek kitap, gerek bireysel çaba, gerek rehberlik veya ders takviyesi ile kendinizi garantiye almanız gerekiyor.
İngilizceyi son anda halledebileceğini düşünmek
Bu da benim sık sık karşılaştığım sorunlardan birisi. Öğrenci İngilizce yeterlilik sınavını son birkaç ayda yoğun çalışarak geçebileceğini düşünüyor. Eğer sağlam bir temeliniz varsa mümkün olabilir ama bu pek çok öğrenci için geçerli değil. Öğrenciler son 2 ay kelime listesi ezberleyerek, tarih ezberler gibi İngilizce ezberleyerek sınavı geçeceklerini düşünüyor ama durum hiç de öyle değil. İngilizce yeterlilik sınavlarında yer alan reading, listening, writing ve speaking gibi bölümler aylarca disiplinli çalışma ve çaba gerektiriyor. Bunca çalışmayı bir iki aya sığdırmak çoğu zaman mümkün olmuyor. Bir de sene boyu gevşek bir çalışma düzenine alışan bir öğrenci son anda kendine o kadar yüklenemiyor.
Bölüm derslerine çalışmamak
İngilizce hazırlık sınıfı ile ilgili sorunlardan biri de pek çok okulda öğrencilerin bölümlerine yönelik bir hazırlık olmaması. Ekonomi okuyan da mühendislik okuyan da aynı hazırlık eğitimini alıyor. Ancak bölüme başladıklarında okuyacakları kitaplar, alacakları dersler çok farklı. İngilizce hazırlık sınıfını geçen öğrenciler bölümlerine başladıkları ilk dönemde çok ciddi zorluk çekiyorlar çünkü ders kitaplarındaki kendi okudukları alana ait terimleri ve literatürü takip etmekte zorlanıyorlar. O sebeple biz hazırlığı geçen öğrencilerimize yaz döneminde bölümleri başlamadan önce bölümlerinde ilk dönem alacakları derslerin kitaplarını yazın okuyup bitirmelerini öneriyoruz. Böylece ön hazırlık yapıp, kendi alanları ile ilgili terminolojiyi öğrenme vakitleri oluyor. Bu da bölüm başlayınca işlerini çok kolaylaştırıyor.
Sadece İngilizce hazırlığı geçecek kadar çalışmak
Bu da sık görülen bir sorun. Çoğu okulda geçme notu yüz üzerinden altmış. Çoğu öğrencinin hedefi de altmış alıp geçmek 🙂 Yapmayın sevgili arkadaşlar. Ben derslerimde ilk olarak o hedefi yükselterek başlıyorum. Diyorum ki siz altmış hedeflerseniz işler ters gittiğinde elli alırsınız. Hedefinizin en az yetmiş seksen olması lazım ki hata payınız olsun, sınavda bir şey ters gitse bile yine kendinizi toparlamanız mümkün olsun. Benzer şekilde öğrencilerime diyorum ki “siz kendinizi altmış puanlık bir doktora teslim eder misiniz”? Etmezsiniz, etmek istemezsiniz o zaman siz de altmış puan hedefini bir kenara bırakın. İngilizce hazırlık sınıfında İngilizcenize yapacağınız yatırım size tüm eğitim hayatınız boyunca katkı sağlayacak. Mesela şu örneği vereyim. Ben bir dilci olarak politika, ekonomi, psikoloji gibi dersleri aldığımda o derslerin okuma ve ödevlerini diğer öğrencilere göre 2-3 kat daha hızlı tamamlıyordum. Bu bana 4 yıllık lisans hayatımda müthiş zaman kazandırdı. İngilizce okuma, dinleme, yazma, konuşma beceriniz ne kadar yüksek olursa hayatınız o kadar kolaylaşır.
İngilizceyi nasıl öğreneceklerini öğrenmemek
Pek çok öğrencinin İngilizce hazırlık sınıfını verimsiz geçirmesinin sebeplerinden biri de neye nasıl çalışacaklarını bilmemeleri. Koca bir hazırlık yılı bitiyor ama öğrencilere çoğu zaman, İngilizce kelime nasıl öğrenilir, writing nasıl gelişir, listening nasıl gelişir, İngilizce konuşma becerisi nasıl gelişir gibi temel konular anlatılmıyor. Bu bana açıkçası çok garip gelen bir nokta. Öğrencilere çoğu zaman neyi nasıl yapacakları gösterilmeden bir şeyleri doğru yapmaları bekleniyor. Bu da açıkçası pek iyi sonuçlara sebep olmuyor. Diyorum ya sene bitiyor öğrenci tüm vaktini yanlış yöntem ve yaklaşımlarla tüketmiş oluyor. O sebeple çalışmaya başlamadan önce neye nasıl çalışılır bunu öğrenin ki vaktiniz ve enerjiniz boşa gitmesin. Bu amaçla uzun süredir hem Hüseyin Demirtaş ile İngilizce sitesinde hem de Hüseyin Demirtaş ile İngilizce YouTube kanalında her bir beceri nasıl gelişir konusunda pek çok kaynak ve ders yayınladım. Onları anlayıp, özümseyip uygulamanızı tavsiye ederim.
Bonus #1: İngilizce yeterlilik sınavı örneği çözmemek!
Bu beni çok şaşırtıyor ama maalesef gerçek. Lütfen buna dikkat edin. Pek çok hazırlık sınıfı öğrencisi sene sonunda girecekleri İngilizce yeterlilik sınavının nasıl bir sınav olduğunu, formatını ve zorluğunu bilmiyor. Bilseler zaten daha sıkı çalışırlar 🙂 Öğrenmek hiç zor değil. Her üniversitenin İngilizce hazırlık birimi sayfasında İngilizce yeterlilik ya da proficiency sınav örneği var. Okul başlarken o sınavı alın, çözün, inceleyin. Sizi neyin beklediğini görün ve çalışma programınızı ona göre ayarlayın.
Bonus #2: İngilizce hazırlık sınavı için kaynak eksikliği
Yıllar içerisinde beni şaşırtan konulardan biri de bu olmuştu. Ülkemizde onlarca üniversitede kapsamlı İngilizce hazırlık sınıfı programları var. Ancak pek çok üniversitede öğrencilerin kendi başlarına pratik şekilde İngilizce hazırlık atlama/proficiency sınavına çalışabilecekleri kaynaklar yok. Biz bu alanda ilk olarak Essay Rehberi kitabını yayına alıp kendi öğrencilerimizle kullandığımız, başarı getiren örnek ve yöntemleri kitaplaştırdığımızda hazırlık öğrencilerinden büyük bir ilgi ve sevgi görmüştük. Sonrasında da seriyi Reading Rehberi, Listening Rehberi, Speaking Rehberi gibi kitaplarla tamamlayarak akademik İngilizce sınavlarına hazırlanan öğrenciler için İngilizce hazırlık atlama sınavlarına yönelik pratik kaynakları artırdık ve öğrencilerin başarılarına katkı sağladık, korkularını yenmelerine yardımcı olduk. Ancak hala daha bu alanda üniversiteler bence yeterli insiyatif almış değil. Özellikle dev bütçeleri olan özel üniversitelerden daha iyi çalışmalar bekliyorum.
Çözüme katkı sağlayabilirsiniz
Bu yazıyı ya da bu yazıdan edindiğiniz bilgileri İngilizce hazırlık okuyan ya da okuyacak yakınlarınızla veya arkadaşlarınızla paylaşarak İngilizce hazırlık sınıfında yaşanan sorunların çözülmesine katkıda bulunabilirsiniz.
Etiketler: ingilizce hazırlık, ingilizce hazırlık atlama, koç kuepe, bilgi bilet, sabancı elae, bilkent cope, metu proficiency, ingilizce yeterlilik sınavı, ingilizce hazırlık yorum, ingilizce hazırlık tavsiye
Güzel içerik hocam ingilizceye konsantre olmaktan türkçeniz zayıflamış galiba, altmış yazılır atmış okunur. Saygılar, severek takip ediyoruz.
Teşekkür ederim Uğur Bey. Aynen bazen iki dil birbirine karışıyor. Şimdi düzeltiyorum. Selamlar.
Hüseyin bey çok faydalı ve başarılı çalışmalar yapıyorsunuz. YDS sınavına sürekli olarak giren biri olarak, yapılan her çalışmayı takip ediyorum. Ingilizce çalışmak benim için bir hobby.?
Kadir Bey merhaba, başarılar diliyorum.