
Eğer “İngilizce anlıyorum ama konuşamıyorum” diyorsanız ilk önce sizi tebrik ederek başlamak istiyorum. Eğer söylenenleri ciddi ciddi anlayabiliyor, yazılı metinleri rahatça okuyabiliyorsanız önemli yol kat etmişsiniz ve konuşma aşamasına geçmenize az kaldı demektir. Konuşma pratiği nasıl yapılır ya da İngilizce konuşmanızı nasıl geliştirebilirsiniz konusuna geçmeden önce neden konuşma becerisinde geri kalındığıyla ilgili bir giriş yapmak faydalı olacaktır.
Başlarken
Dil becerilerinin kazanımında adımlardan bahsedilebilir. Bu adımlar ülkeden ülkeye kültürden kültüre değişiklik gösterebiliyor. Mesela her gün yabancılarla, turistlerle muhatap olan bir Hollandalı öğrenci için iletişim düzeyinde yani konuşma düzeyinde İngilizce öğrenmek, yazılı düzeyde ya da yoğun gramer düzeyinde İngilizce öğrenmekten önce gerçekleşir. Türkiye uzun bir süre dışa kapalı bir ülke konumunda olduğu için ülkenin farklı bölgelerinde dil öğrenen insanlar Avrupalı akranları gibi öğrendikleri dili pratik etme fırsatı bulamadı. Bu sebeple yazılı dil veya okuma anlama becerisi gelişirken, konuşma becerileri sınırlı kaldı. Eğitim sisteminin genel ezberci yapısının da bu süreçteki payı büyük.
Bir bebek gibi konuşmak
Size söylenenleri ya da okunanları anlayacak seviyedeyseniz kendinizi kelimeleri öğrenmiş tam da konuşmaya geçmek üzere olan bir bebek gibi hayal edebilirsiniz. Kelime ve gramer bilginiz sizin için büyük bir avantaj peki nasıl olacak da elinizdeki malzemeyi bir ürüne dönüştüreceksiniz? Yine bebek örneğine dönecek olursak en basit şeyleri tekrar tekrar güvenle söyleyebilecek hale gelmelisiniz.
Diliniz dönsün!
Önce doğru telaffuzları öğrenin. Yanlış telaffuzla başlayıp sonradan bunları değiştirmek güç olur. Bir dili konuşmanın bilgi temelli yanları olduğu gibi fiziksel yönleri de var. Mesela dilinizin dönmesi lazım. Eğer diliniz İngilizce seslere, vurgulara alışık değilse ilk önce bol bol fiziksel pratik yapmak gerekir. Örneğin metni ve ses dosyası olan bir İngilizce konuşmayı sesli dinleyip cümle cümle siz de seslendirin. Ta ki duyduğunuz sesin aynısını ya da benzerini üretene kadar.
Hazır ifadeler kullanın
Kelimeler yerine cümleler üzerinden iletişim kurmaya çalışın. Yani hazır kalıp ve ifadeleri kullanın. Öğrenciler konuşurken genelde o anda kelime kelime birleştirip bir cümle kurmaya çalışır, bu da konuşmayı yavaşlatır. Temel ifadeleri mesela “Where are you from?”, “How long are you going to stay here?” gibi soruları kelime kelime düşünmeden bir kalıp olarak öğrenin/ezberleyin/içselleştirin.
Kendi kendinize konuşun
Sizi ilgilendiren konularda konuşmalar yapın. İlk başta eğer çok güvensiz hissediyorsanız belli bir seviye kat edene kadar kendi başınıza çalışın. Kendinizi kaydedip konuşma performansınızı değerlendirin. Mesela çalıştığınız bir konuyla ilgili bir sunum yapın hayali bir topluluğa ya da dün başınızdan gelenleri bir arkadaşınıza anlatırmışçasına kaydedin. Bunu ne kadar sıkılıkla tekrar eder, eksiklerinizin üzerinden ne kadar geçerseniz o kadar iyi sonuçlar alırsınız.
Okuyun, dinleyin, izleyin!
Son olarak da kendinizi sürekli olarak entelektüel anlamda beslemeniz gerekiyor. Konuşacağınız konularda bilgi sahibi olmanız lazım. Mesela işiniz gereği Türkiye’deki maden sektörünü yabancılara anlatıyorsanız, sizin bir kere maden nedir, madencilik nedir, Türkiye’de madencilik gibi konularda pek çok metin okuyup varsa görsel-işitsel kaynak tüketmeniz icap eder. Yoksa geliştirdiğiniz konuşma motoruna alan bilgisi benzini doldurmazsanız, yol almanız pek mümkün olmaz.
Nihayetinde
İngilizce konuşma becerisini geliştirmek oldukça kapsamlı bir konu. Bu amaç doğrultusunda kullanılabilecek pek çok yöntem, takip edilebilecek pek çok kitap ve program var. Ancak bu yazı özü itibariyle İngilizce konuşma becerinizi geliştirebilecek pratik temelli kısa bir model sunuyor. Model her ne kadar kısa olsa da başarılı sonuçlar almak, takılmadan rahatça konuşmak için bol bol pratik yapmak ve sayılan adımları tekrar etmek gerekiyor.
İngilizce konuşma becerinizi geliştirecek yazılar
- İngilizce konuşma becerisini geliştirme üzerine tavsiyeler
- Speaking Geliştirme: Daha iyi İngilizce konuşabilmek için 5 adım
- Speaking sınavı taktikleri, ipuçları & tüyoları ile daha yüksek puan alın
- Speaking konuları & İngilizce konuşma konuları ile pratik yapın
İngilizce konuşma becerinizi değerlendirmemi ister misiniz?
Speaking becerisini geliştirmek için bol pratik yapmak ve feedback yani geribildirim almak gerekir. Yoksa aynı hataları yapar durursunuz. İngilizce sunum kontrol hizmetiyle hem speaking hem de sunum becerileriyle ilgili kontrol ve değerlendirme hizmeti sağlıyorum.
Adım Adım İngilizce Sunum Yapma Teknikleri
İngilizce sunum yapmak ya da bir başka deyişle prezentasyon yapmak pek çok öğrenciyi heyecanlandıran bir konu. Bu sebeple herkese yardımcı olmak adına adım adım pratik bir örnek üzerinden Nasıl İngilizce Sunum Yapılır dersini hazırladım. İzleyip uygulamanızı öneririm.
Hüseyin Demirtaş ile İngilizce e-posta bültenine katılın, İngilizcenize sınıf atlatacak yeni ders ve kaynaklardan haberdar olun.
Etiketler: ingilizce anlıyorum ama konuşamıyorum, akıcı İngilizce konuşmak, İngilizce konuşmak istiyorum, İngilizce konuşma dersleri
Hocam çok çok çok haklısınız ellerinize emeğinize sağlık teşekkür ederim…