59 Comments

    1. Elbette. Bu çok kişisel bir konu. Öncelikle şu anki İngilizce seviyeniz ne onu öğrenmekle başlayın. Oxford, Macmillan, Cambridge ya da pek çok başka İngilizce yayıncının graded reader yani seviyeli okuma kitapları oluyor. İlk önce o serilerden seviyenizdeki kitaplarla başlayıp adım adım bir üst seviyeye çıkın derim. Eğer ben yeterince seviyeli kitap okudum diyorsanız o zaman ODTÜ’nün Reader at work I ve II kitaplarını, ELS Yayıncılığın English Through Reading kitabını öneririm. Hepsi de hem günlük hem de akademik dil için faydalı kitaplar.

      Bunlara ek olarak internet üzerinden okuma yapacaksanız BBC World News ve Hürriyet Daily News güzel kaynaklar

      Şu yazıya da bakabilirsiniz: http://buprof.com/buept-reading/

  1. hocam selamlar ben ingilizce bilmeyen biriyim ama kafam zehir gibidir ve öğrenmeye karar verdim suan clısmadıgım için vaktim bol..günde 10 saate yakın calısmaya ayırıcam. elementary podcast dinliyorum sürekli mp3 playerla…çok arastırdım en iyi yol dinlemek diyorlar küçük bebekler gibi..benımde kafama yattı acıkcası..kalıp cümle yazı çalışmasıda yapıyorum ancak mesela before yazarken ve bunu okumaya calısırken before okuyorum bifor gelmiyo aklıma bu zamanla düzelirmi acaba hocam? tşkler..

    1. Merhabalar, öncelikle çalışmalarınızda başarılar. İngilizce hem kişisel hem de mesleki anlamda iyi bir yatırım. Podcast dinlemek güzeldir ancak yetişkin ve küçüklerin öğrenme biçimleri arasında farklar var. Yani siz sadece dinlerseniz, yazıya geçişte ses ve yazım eşleştirmesinde zorluk çekebilirsiniz. Size önerebileceğim kaynaklardan biri Amerikanın Sesi televizyonunun özel İngilizce bölümü http://learningenglish.voanews.com/ Bu adresten hem metinleri okuyun hem de o metinlerin aynı zamanda ses kayıtlarını dinleyin. Daha sonra ise kendi telaffuzunu geliştirmek için o metinleri okuyup kaydedin ve kendi kayıtlarınızı dinleyip yanlışlarınızı düzeltin. Dil öğrenmek vakit alan bir süreç o sebeple hemen her şey düzelmez ancak söyleddiğiniz gibi kararlıysanız, birkaç için de çok olumlu sonuçlar görürsünüz. Kolaylıklar.

      1. hocam cok tşk ederim.. bişey daha sorucam izninizle yabancı dizi ing. altyazılı sürekli izlersem ileride konustuklarını kafamda canlandırım anlam kazandırabılıcekmıyım.. saygılar

        1. Sürekli izlemek yardımcı olur ama doğrudan bunu sağlamaz. Dil anlama yetinizin gelişmesi için bolca okumanız zaman zaman da yazı yazmanız gerekiyor. Yoksa sadece dizi izlemek işe yaramayabilir. Ayrıca dizilerin aktif olarak izlenmesi lazım. Bundan kasıt bilmediğiniz kelimeleri not almak, anlamadığınız yerleri geri sarmak, her bir bölümde yeni bir şeyler öğrenmeye çalışmak. Yoksa sırf ekranın karşısına geçip pasif olarak izlemek çok şey kazandırmaz.

  2. Merhaba hocam,

    yds sınavından 95 almama rağmen konuşamadığım için uzun zamandır internette meşhur olan effortless english power english gibi podcastları dinliyorum. bundan önce voa nın yayınlarını dinliyordum ancak onlar çok yavaş. dinleme yetisi gelişmesine rağmen yazamıyorum. bazıları yazmanın gelişmesi için basit kitapları okumakla başlamak gerektiğini söylüyor. siz ne tavsiye edersiniz?

    1. Ahmet Bey, dilin hem anlama hem de üretim boyutu var. Sizin YDS puanınız anlama yönünden epey iyi olduğunuzu gösteriyor. VOA ve podcast dinlemek güzel bir adım. Yazınızı geliştirmek için okuduklarınız üzerine yazmanızı ve İngilizce forumlara katılmanızı tavsiye ederim. Mesela ilgi duyduğunuz bir alan bulun, o konuyla ilgili düzenli okumalar yapıp, okuduklarınızla ilgili özet ya da değerlendirme yazıları yazın. Buna ek olarak ilgi duyduğunuz konularla ilgili online forum ve sitelere üye olup yorum yazın, tartışmalara katılın.

      Kolay gelsin,

  3. Merhaba hocam, ben hazırlık öğrencisiyim seviyem upper-intermediate fakat paragraf çalışmalarımda okuldan iyi bir yardım alamadım.Sadece yazılarımın kötü olduğunu söylüyor.Bunun için okuyorum yinede kelimeleri yanlış kullanıyorum.Kalıplar halinde öğrenip mi yazmalıyım? Nasıl gelişmeli?

    1. Tuğçe Hanım, paragraflarınızın kötü olduğunun söylenmesi çok yeterszi bir geribildirim. Yani kesinlikle madde madde tavsiyelere ihtiyacınız var. İlk etapta bolca okumak faydalı, okuduğunuz metinlerdeki kelimelerin anlamlarını İngilizce-İngilizce sölükten bakın. Sonra her bir kelimeyle ilgili en az 3 örnek cümle okuyun kendiniz de birkaç örnek yazın. Son olarak dediğiniz gibi kelime bazlı değil ifade bazlı öğrenin mesela “It is important to know that …” gibi bir ifadeyi kalıp olarak öğrenin ya da account gibi bir kelimeyi öğrenirken bunun “to acocunt for” şeklinde for prepopsitionu ile kulalnıldığını öğrenin. Bana örnek bir paragraf gönderirseniz sadece kötü olmuş demenin ötesinde birkaç tavsiyede daha bulunurum.

      1. Zamanınızı ayırdığınız için çok teşekkür ederim hocam.Bir paragraf yazdım.Hatalarım konusunda beni uyarırsanız ve nasıl bir yol izlemeliyim tavsiye verirseniz çok sevinirim.

        Everyone of us worried about what kind of effects global warming cause.I will explain that global warming cause tow effects on our life.Firt of all, rising temperature will cause melting of the polar ice caps.Thus, sea levels will rise.We can also see this proof in the polar regions.For example, hot countries which are already suffering from droughts will get hotter and more arid.However, coastal regions will be flooded.Therefore, flooding and droughts may become more common.Finally, we can expect more extreme weather conditions.We call this ”climate change”.Some carbon dioxide will retain some heat.Thus, high temperatures can be even more severe. In conclusion, everyone needs to support enviromental issues because we are all involved-nature and wildlife are really important to all life on earth.

  4. Hocam ben bu sene hazırlık okuyorum ingilzce seviyem ve ingilizce kelime dağarcığımda çok iyi değil ben ingilzceyi ögrenmek ve aktif bir şekilde konuşmk,yazmak istiyorum ama nasıl bir teknik uygulamalıyım bilmiyorum önce kelimeleri ezberleyip bol bol kitap mı okumalıyım hazırlık okumak birseyler katıyor ama belli bir seviyelik ve ben hazırlık okurken ingilizceyi öğrenmeliyim 1 senemi çöpe atmak istemiyorum bana bu konu hakkında yardım edebilir misinz. Çok teşekkür ederim

    1. Merhabala @Ada
      Açıkçası bu pek çok öğrencinin yaşadığı bir sorun. Bir yıl hazırlık okuduktan sonra o dönemde sağlam bir temel oturmadığı ve sonrasında da düzenli çalışılmadığı için hazırlık yılında öğrenilenler zamanla uçup gidiyor ve bir nevi israf oluyor. Öncelikle adım adım seviyenizi artıracak şekilde bol bol okumanızı tavsiye ederim. Kelime ezberlemek genelde yanlış anlaşılan bir konu. Kelime öğrenimi konusundaki görüşlerimi içerien yazının bağlantısını yukarıdaki makalenin sonuna ekledim. Onu okumanızı tavsiye ederim. Buna ek olarak İngilizcenin sürekli canlı tutulması lazım. Bunun için günlük olarak BBC ve VOA Learning English okuyup dinlemenizi tavsiye ederim. Bunu bir alışkanlık haline getirin.

  5. Merhabalar,hocam ben ingiliz dili ve edebiyatı,üniversite öğrencisiyim.Şimdiye dek pek ingilizce kitap okuma alışkanlığım olmadı ancak kitap okuma benim için olmazsa olmazlarından biri gibi gözüküyor.Şimdi bende kitap okumaya başlayacağım.Hangi kitapları okumamı önerirsiniz?
    Teşekkürler.

    1. Yusuf Bey açıkçası bu sorunun cavabı şu anki İngilizce seviyenize göre değişir. Eğer okuma beceriniz ve kelime dağarcığınız zayıfsa graded readers yani seviyeli hikaye kitapları ile başlamanız faydalı olur. Oxford ve daha pek çok yayıncının kitapları var. Kütüphane ve kitapçılarda kolayca bulunuyor. Bu aşamayı geçtikten sonra yani seviye seviye pek çok kitap bitirip kelime dağarcığınızı geliştirdikten sonra, internetten ya da yazılı olarak haber sitesi veya dergi okumanız yerinde olur. İlk başlarda VOA Learning English, sonrasında BBC, New York Times gibi siteler iyi olur. En son olarak da sadeleştirilmemiş İngilizce roman ve hikaye okumanızı öneririm. Bu aşamada dünya klasikleri ya da çok satanlar listelerine bakabilirsiniz.

  6. Hocam merhabalar benim paragrafları anlamam ve kelime bilgim iyi sayılır fakat konuşurken aklıma hiç birşey gelmiyor nerdeyse ve yazarkende aynı şey oluyor internette konuşma sınıfları oluyor faydası olur mu siz ne önerirsiniz

    1. Serkan Bey, dilin iki boyutu var. Anlama ve üretim. Okuma ve dinleme becerileri anlama alanına girer. Konuşma ve yazma ise üretim alanına. Üretim becerilerinin gelişimi daha zordur. Konuşma için duyduğunuz ifadeleri tekrar etmeyi, cümleler ve ifadeler ezberleyip onları kullanmayı deneyebilirsiniz. Yazma için de benzer şekilde ilk olarak örnek yazıları analiz edip, beğendiğiniz ifadeleri içselleştirip kendi yazınıza aktarmaya çalışın. Gerek konuşma gerekse yazma becerileri için bilgili birinin sizi yönlendirmesi ve geribildirim vermesi iyi olur. İnternetteki bahsettiğiniz sınıfları bilmiyorum. Bir derece faydası olur. Ancak dediğim gibi yakınınızda bilgili birini bulup çalışabilirseniz daha hızlı ilerlersiniz.

  7. Hocam ben lise öğrencisiyim. Uzun süredir kitap okuyorum. Ama hala kurallı cümleler kuramıyorum. Kelime dağarcığım da iyi aslında ama yapamıyorum. İngilizce dergi ve kitaplar aldım başka neler yapabilirim ? Ayrıca grammar yapamıyorum. Prepositions bunun başında. Şimdiden teşekkürler.

    1. Ecenur Hanım, merhabalar. Size yardımcı olabilecek çok faydalı bir kaynak var aklımda. Türkçe cümlelerin İngilizce nasıl yazılacağını ya da İngilizce cümlelerin Türkçeye nasıl çevrilebileceğini cümle cümle gösteren Tatoeba isimli bir kaynak var. Öncelikli olarak o sitedeki cümleleri inceleyip, kalıpları öğrenmeye çalışabilirsiniz. Daha sonra eğer gramer eksiğiniz varsa seviyenize uygun bir gramer kitabı seçip konuları gözden geçirebilirsiniz. Sizin durumunuz bence iyi çünkü kelime bilginiz varsa ve kitap okuyabiliyorsanız grameri toparlamak daha kolay olur. Kolay gelsin.

  8. merhabalar hocam ben özel bi ünv de hazırlık okuyorum 4 kurdan olusuyordu a1 a2 b1 ve b2 fakat ben b2 kurunu veremedm suan önümde proficiency sınavı var sizce geçebilir miyim kelimem çok az buna bağlı grammer sıkıntısı çekiyorum özellikle anlama dayalı present tenselerde ve writing te artikelleri ( of at in from the by .. ) gerekli gereksiz kullanıyorum tam yerlerinide bilmiyorum acıkcası yazarken zarf sıfat isim sıkıntısı cekiyorum güzel ve kurallı cümle yazabilmek için birçok kez değiştiriyorum bu zaman kaybı yasatıyor 1.5 ay kadar zamanım var sınavıma sizce olur mu önerileriniz neler yoksa okulum uzayacak mı ? 🙁

    1. Merve Hanım, proficiency sınavlarının zorluğu okullar arasında farklılık gösteriyor. Eğer gerçek anlamda bir proficiencu sınavı ise ve siz b2 kurunu tamamlamadıysanız, zorluk çekmeniz kuvvetle muhtemel. Bir de bahsettiğiniz bu konularda mesela English Grammar in Use gibi bir kitaptan konu tekrarı yapabilirsiniz. Writing için süreniz kısa olduğu için bu konuda yetkin birinden yardım almanız faydanıza olur. Bir buçuk ayda toparlamanız mümkün bence ama bunun için 2 şey lazım: çok yoğun şekilde çalışmak ve sizi doğru yönlendirecek birisi.

    1. Gramer için ELS English Grammar Inside Out kitabını bitirin. Çeviri becerinizi ilerletmek için internette İngilizce ve Türkçe iki dilli metinleri bulup karşılaştırın.

    1. Hook, giriş paragrafınını ilk cümlesidir genelde. Hook kelime olarak çengel / kanca anlamına gelir. Yazıdaki amacı okuyucunun ilgisini çekmektir. Mesela akıllı telefonların etkileri konulu bir yazının giriş paragrafında “Her gün her saat yanınızda bir arkadaş gibi taşıdığınız telefonunuzun aslında nasıl büyük bir düşman olduğunu hiç düşündünüz mü?” tarzı bir cümle hook cümlesi olabilir. Hook bir soru olabilir, bir alıntı olabilir, bir iddia olabilir. Thesis statement ise yazının en temel parçasıdır. Thesis bir yazının kalbidir. Tüm yazının bir özetidir. Thesis genelde giriş paragraflarındaki son cümledir. Mesela yine akıllı telefonların etkileri konulu yazı örneğinden gidersek, siz diyelim akıllı telefonların yararlı olduğunu savunacaksınız, böyle bir yazıda giriş paragrafınızın son cümlesi açık şekilde sizin o yazıda neyi savunacağınızı belirtmelidir. Böyle bir durumda thesis cümleniz “Akıllı telefonların hayatımız üzerindeki etkileri genel olarak olumludur” diyebilirsiniz. Daha sonrada gelişme paragraflarında yazdıklarınız ile bu iddianızı desteklersiniz. Backgorund iinformation ise yine giriş paragrafında kullanılır. Arkaplan bilgisi demektir. Mesela internetin faydaları ve zararlarını anlatan bir yazıda, giriş paragrafında internet faydalı ya da zararlı demeden önce biraz internetin tarihinden ve etkilerinden bahsedersiniz. Bu background information olur. Yazının uzunluğuna göre 3 cümle de olur 10 cümle de.

  9. Hocam merhaba ben üniversitede hazırlık okuyorum elementary den başladım yani sınav da writing yazamadım büyük ihtimalle beni o yüzden elementary ye koymuslar. Hocam ingilizce Grammar ve vocabulary kısmı iyi gelin görün ki writing bir o kadar berbat yani ne yazacağımı bilmiyorum kalıyorum öyle sizce bu konuya nasıl yogunlasmaliyim kitap okuyorum ama hiç bir ilerleme yok gibi moralim çok bozuluyor hocam????

    1. Beyzanur Hanım, bu problemin iki sebebi olabilir. İlk sebebi yeterli kelime bilgisine sahip olmanıza rağmen o kelimeleri nasıl kullanacağınızı bilememek. Örnek vermek gerekirse, “to participate” fiilinin “katılmak” anlamına geldiğini bilebilirsiniz ama bunun tam olarak kullanımından haberdar olmayabilirsiniz. Burada demek istediğim içinde participate geçen cümle kurmadıysanız, örnek cümle okuyup yazmadıysanız, participate fiilinin “in” prepositionu ile kullanıldığını bilmiyorsanız o zaman sıkıntı yaşarsınız. Bu güçlüğü aşmak için bildiğiniz kelimelerle ilgili örnek cümleler okuyup siz de örnekler yazın ki eliniz alışsın. Karşılaştığınız problemin ikinci sebebi ise fikir üretme ve cümleleri organize etme zorluğu olabilir. Bu bir İngilizce eksikliğinden çok genel ifade sorunudur. Bunu aşmak için ise yazmaya başlamadan önce aklınızdaki fikirleri bir taslak üzerinde madde madde sıralayıp ona göre ilerleyebilirsiniz. Bİr başka öneri ise yazmaya çalıştığınız konu ile ilgili essay ya da paragraf örnekleri okumaktır.

      1. Hocam gerçekten çok tesekkur ederim çok sağolun bana zaman ayirdiginiz için. Gerçekten dediğiniz gibi söylediğiniz şeyler de sıkıntı yaşıyorum. Ve önerdiginiz tavsiyeler üzerinde çalışacağım. Bana bu konuya kaynak bi kitap falan önerebilir misiniz?

        1. Beyzanur Hanım, şu an essay örnekleri ve öğrenci yazıları ile ilgili bir kitap üzerinde çalışıyorum. Tamamlanınca sizinle bilgilerini paylaşacağım.

  10. hocam merhaba, siteniz çok güzel. teşekkürler. ingilizce için uğraşıyorum. yurt dışına bile gittim ama dinlemek ve konuşmak yine de zor geliyor. diğer arkadaşlara olan tavsiyelerinizi okudum. bahsettiğiniz sitelerden faydalanmayı umuyorum. herşey gibi ingilizce de çok nankör. hep ilgileneceksiniz hep vakit ayıracaksınız. ama gündelik hayatta tek işimiz bu değilki. başka sorumluluklar var. ben bu aralar iş arıyorum.bir yazı yazdım özgün olayım dedim ama kendimi doğru (hatta hiç) ifade edememiş olabilirim :). görüşlerinizi paylaşabilir misiniz? sağolun varolun (yazıyı iletişim bölümündeki mail adresinize gönderdim)

    1. Merhaba Meral Hanım, teşekkürler. Evet İngilizceyi sürekli canlı tutmak gerekiyor yoksa geriliyor. Yazınızla ilgili görüşlerimi paylaşıp eposta attım. İyi çalışmalar,

  11. Hocam meraba ben lise 1 öğrencisiyim.İngilizce yazmada çok sorunum yok kelime hazinemde çok geniş olmasada iyi.Ama sınavlarda falan belirli bir süre içerisinde parağraf yazacağım zaman mesela heyecandan veya stresten neyse bilmiyorum cümleler birbirinin tekrarı oluyor aynı tarz cümleler oluyor yani.Ama hocam doğru bilsemde konuşmaya gelince konuşamıyorum hani okunuşlarını biliyorum ama işte mesela parmak kaldıramıyorum gibi.Ne önerirsiniz bana?

    1. İlk önce bu sorun bir İngilizce sorunu mu heyecan sorunu mu diye bakmak lazım. Mesela siz stres altında olmadığınızda rahat şekilde İngilizce cümle kurabiliyor musunuz? Eğer kendi başınıza İngilizce cümle kurup konuşabiliyor ama sınıf ortamında heyecanlanıyorsanız bunu aşmak için kendi kendinize senaryola hayal edip konuşun. Mesela hocanızın soracağı bir soruyu hayal edin, ona kendi kendinize cevap verin. Sınıfta geçen ya da geçebilecek diyalogları hayal edip onlara cevap verin. Böylece önden hayal edip sanki o anı yaşıyormuşcasına pratik yapmak, gerçek hayat performansınızı artırır.

      1. Evet hocam evde otururken falan çok iyi bir şekilde cümle kurabiliyorum. İngilizce dersimin iyi olup olmadığını hoca ilede konuştum hani senin ingilizcen iyi ama konuşmada sorun yaşıyorsun dedi.Bu konuşmada sorun zaten genel olarak hepimizde var bildiğiniz gibi 🙂 konuşmada sorun stresten mi yoksa hani bilgi eksikliğinden mi kaynaklanıyor der iseniz her ikiside derim.Ve hocam dinleme metinlerinde biraz sorun yaşıyorum dinliyorum ama anlamıyorum onun için ne önerirsiniz?

  12. Hocam merhaba. Ben İngiliz dili ve edebiyatı öğrencisiyim. Hazırlık sınıfını 82 ile geçtim. 2. oldum ama şimdi bölüme geçtim ve çok zorlanıyorum. Özellikle İngiliz edebiyatı ve edebi terimler dersinde bu büyük bir ayıp. Bu yüzden sizden rica ediyorum nasıl çalışmam gerektiğini, nasıl ezber yapmam gerektiğini bana anlatırsanız çok memnun olurum. Kendime yediremiyorum. Zor bir dönemden geçiyorum. Geçen sene bu kadar iyiyken bu sene neden böyle bunun cevabını inanın bulamıyorum. Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

    1. Eda Hanım, merhaba. Yaşadığınız sıkıntıyı çok iyi anlıyorum. Bu sadece size özel bir durum değil, inanın pek çok kişi bu problemi yaşıyor. Mesela ben Boğaziçi Çeviribilime Türkiye 12.si olarak yerleştikten sonra üniversitenin üniversitenin İngilizce yeterlilik sınavını geçip hazırlık okumadan bölüme başlamıştım. Üniversitenin ilk döneminde bariz zorlandığımı hatırlıyorum. Ancak bunun sebebi öğrencinin kötü ya da başarısız olması değil, üniversitenin standartlarının ve öğrencilerden beklenenlerin yüksek olması. Mesela hazırlık sınıfında öğrenciler 3-5 sayfalık metinler okuyup birkaç sayfa yazı yazınca bu onlara çok geliyor ama bölüme geçince sadece tek bir ders için haftada 100 sayfaya yakın ağır İngilizce okuma veya 5-10 sayfalık raporlar istenebiliyor. O sebeple bölümün ilk yılı zorlu bir geçiş devresi olur. Ben bu devreyi yılmadan adım adım çalışarak aşmıştım ve ilk dönem sonrasında her şey yoluna girmeye başlamıştı. Ancak gerek dil becerileri gerekse derslere hakimiyetin tam olarak sağlanması ilk iki yılın sonuna doğru oluyor. Size tavsiyem daha çok çalışmak, daha çok okumak, okuduklarınızdan notlar almak, okuduklarınızı bir şekilde hayatınızda kullanmaya çalışmak. Bunları yaparsanız ve azmederseniz başarı geliyor.

      1. Gerçekten çok ama çok teşekkür ederim hocam. Söylediklerinizi adım adım takip edeceğim emin olun. Kolay gelsin.

  13. Merhaba, ben de hazırlık öğrencisiyim. Intermediate seviyesindeyim ve yaklaşık 3 ay sonra proficiency sınavım var. Ama kelime açısından çok eksik olduğumu düşünüyorum. Bundan dolayı yazdığım paragraflarda ve konuşmamda basit kalıpları, kelimeleri ve gramer kurallarını kullanıyorum. Fakat yeterli olduğunu düşünmüyorum. Birçok farklı yayından hem gramer kitabım hem de okuma kitabım var. Bunun yanında ben de ESL ve BBC’nin Podcastslerini dinliyorum. Sizce sınavı geçebilmek için daha fazla ne yapmalıyım? Şimdiden çok teşekkür ederim.

    1. Eğer kelime dağarcığınızın zayıflığından şikayetçi iseniz Cambridge Üniversitesinin Essential Vocabulary in Use serisini bitirebilirsiniz. Özellikle de akademik hayat için Essential Academic Vocabulary in Use işinize yarar. Ayrıca öğrendiğiniz her bir kelime için örnek cümleler yazın, hem kendi cümleleriniz olsun hem de internetten cümle derleyin.

  14. Hüseyin Bey Merhaba,

    Öncelikle bilgi paylaşımı için çok teşekkür ederim. Fikrinizi almak istiyorum bir konuda yardımcı olursanız çok sevinirim.

    Şuanda IELTS sınavına hazırlanıyorum , Daha önce 1 yıllık İngilizce kurs dışında herhangi bir eğitim almadım -sureklı gramer calısmaları yapıyorum suanda. (Daha cok okuma ve gramer ağırlıklı o kadarda iyi bir kurs değildi )

    Reading : 7,5 Listening: 6 – 6,5 yapmama rağmen sizin de dediğiniz gibi üretim konusu olan writing ve speaking kısmında tıkanıp kalıyorum.

    Yazmaya öncelikle Brainstorm yaparak başlıyorum güzelce sıralıyorum kenarda , hook + promise yapıyorum ama body’e geçtiğimde sade cümleler dışında cümle kullanamıyorum. (W: 4- S:4 )

    Özellikle If clause, conjunctions , ve basımın belası Relative clausleri tkin bir sekılde kullanamıyorum. Sürekli 8-9 band’lık essayları okuyup not alıyorum sureklı defterime bakıyorum ama yazma konusunda hala büyük adımlar atabilmiş değilim. Bu konuda ve speaking acısından ne önerebilirsiniz bana ?

    Cevabınız ve yardımlarınız için sımdıden cok Tesekkur ederim.

    İyi calısmalar

    1. Huriye Hanım, merhabalar, reading ve listening puanınız kelime dağarcığınızın iyi olduğunu gösteriyor ancak demek ki temel grameriniz hala oturmamış. Belirttiğin konular (if clauses, conjunctions ve relative clauselar) yazı dilinin temel parçaları bunlar olmadan iyi bir yazı olmaz, eksik kalır. Önce bunları çok iyi bir şekilde çalışıp öğrenmeniz lazım. Bundan sonra ise speaking ve writinginizi ilerletmek için bir bilenden destek almanızda fayda var çünkü kendi başınıza writing ve speaking hatalarınızı bulup düzeltmeniz, iyileştirmeniz zor olur ve çok zaman alabilir. Writing için yazı yazmanız ve bu yazılara detaylı feedback alıp hatalarınızı görmeniz gerekli. Bunun için birebir ya da internet üzerinden destek alabilirsiniz.

      Aynı şey speaking için de geçerli. İşini bilen birinin sizi dinleyip hatalarınızı düzeltmesi, tavsiye verip sizi yönlendirmesi gerekiyor. Yoksa speaking bölümünde de ilerleme kaydetmeniz zor olur.

      Writing için online essay kontrol gibi bir hizmetten faydalanabilirsiniz. IELTS Speaking için de şu sıralar bir video eğitim seti geliştiriyorum ancak bitmesine daha var. O yüzden size hemen faydası dokunmaz.

  15. Merhaba öncelikle çok faydalı bir yazı.16 yaşındayım.Hem İngilizce chat yapıyorum, kitap okuyorum, konuşuyorum,yazıyorum, müzik dinleyip film izliyorum artı olarak okul da var.İngilizce seviyem 10 üzerinden 6 falan. Bunu çook geliştirip akademik anlamda hazırlık yapmak istiyorum. İngilizce hukuk gibi bir hedefim var. Sizce hızlı bir şekilde nasıl geliştiririm? Hangi kitapları okumalıyım?Bana bir kaç şey yazıp aydınlatsanız çok minnettar kalırım. 🙂

    1. Ezgi merhaba, açıkçası aferin sana bu şekilde çalışıp İngilizceni her anlamda geliştirmen çok güzel. Eğer hedefin İngilizce hukuk ise şimdiden hukuk ile ilgili basit metinler okumaya başla. İngilizce Hukuka Giriş – Introduction to Law gibi kitaplar bul oku seviyene göre. İngilizce hukuk siteleri yazımda okuyabileceğin bazı kaynaklar var. Onlara bakabilirsin. Kolay gelsin.

  16. merhaba hocam saygılar hocam benim kız arkadaşım var onunda ikinci dili ingilizce yabancı beni çok çalıştırıyor faydası da oluyor skype her akşam 3 saat çalıştırıyor ben güzel bir bende günde 10 çalışsam aynı zamanda dinliyorum vidoları bol bol tekrar yapıyorum ben bir senede insan ingilizce bu şekil devam etsem ingilizce yi bir yılda öğrenebilirmiyim tabie zaman ister sadece bir yorum sizde saygılarımlasabır v

    1. Merhaba Emre Bey, kız arkadaşınızla pratik yapmanız bence çok faydalı bir yöntem. Dil en iyi pratikle yerleşir. Her akşam 3 saat çalışma artı sizin düzenli çalışmanız ve tekrarınızla bir yılda akıcı şekilde İngilizce konuşabilirsiniz. Ancak şuna dikkat edin, günlük konuşam dili çok sınırlıdır az sayıda kelime geçer. O sebeple gazete, dergi, internet sitesi okuyun, internetten farklı konularda videolar izleyin. Dilin farklı alanlarına hakim olun.

    1. Paragraf yazma ile ilgili önerebileceğim kitaplar İngilizce. Mesea Learn English Paragraph Writing Skills: ESL Paragraph Essentials for International Students ya da Longman Academic Writing Series 3: Paragraphs to Essays ya da Writing to Communicate veya Writing Academic English. Buna ek olarak şu an öğrencilerimin talepleri doğrultusunda Türk öğrenciler için video anlatımlar ve interaktif alıştırmalar içeren bir İngilizce Paragraf Eğitim seti hazırlıyorum.

  17. Merhaba hocam,ben bogazici hazırlık sınavında writingden kaldım.Essay yazarken cok zorlanıyorum.Çok uzun cümleler kuruyorum .Cok fazla essay incelemiş olmama ragmen yazarken cok kopuyorum konudan.Kendi başıma calısıyorum.Bana writing kitabı olarak ne önerirsiniz?

    1. Ergül Hanım merhaba, öncelikle ilk hatanız çok dağınık yazmanız. Fikir salatası gibi olmuş. İlk önce yazı taslağı çıkarmayı öğrenmeniz lazım. Ek olarak bu paragraflarda hem anlatım, hem gramer hem de kelime hataları var. Yani 3 boyutta da desteğe ihtiyacınız var. Boğaziçi için “işte bu sorunlarınız çözer” diye önerebileceğim özel bir essay kitabı yok piyasada ancak benim de katkıda bulunduğum eProficiency Writing eğitim seti size hem video anlatımlarıyla hem de örnek essayler, çeviriler ve ifade listeleriyle doğru yolu gösterebilir.

  18. With the huge increase in income inequality and in parallel with growing gap between economic and social life conditions öf people from different economic status, the high rate in crime has become inevitable reality öf almost all countries.Although legislations which aim to keep people away from committing crime have aggravated compared to the past, this situation cannot help the governments remedy the increase in the crime rate.In this essay, we examine the causes which lead the increase in the number of average crime cases to go up and try to put forward some solutions to deal with this drama.
    Almost all high school students’ dream is to enter a prestigious University which provides them with more opportunity to pay more attention than during high school time to the field öf their interests.However , they do not always encounter what they expected.That means, they do not have a chance för choosing the subjects they are more interested in.These days, some people has brought up debate over this topics, which subjects should be allowed to students to take.While some professors and students stress that university should be place where people feel themselves free and the right to decide to subjects studying should be given to students, others contend that university time is much more significant time than ever for students to gain information which will be benefit in their future career so University institutions should allow students to choose the useful subjects för their future job.
    Hocam yukarıda iki introductıon paragrafım var.Sizce yazılarımdaki sorun nedir?

  19. Merhaba hocam, uluslararası bir dergide makale yazabilmek için tavsiyeleriniz nelerdir? Alanım sağlık bu konuda makale yazabilmek istiyorum ancak dergiler dil konusunda hep eleştiri yapıyor. Önerilerinizi bekliyorum. Teşekkürler.

    1. Merhaba Beste Hanım, aslında ilk adımlardan biri yazmak istediğiniz makalede basılmış makaleleri incelemek. Kullandıkları, dil ve terimleri inceleyip kendi yazınızı o standarda çıkarmaya çalışmak. İkincisi yazma uzun bir süreç. Mesela eğer temel gramer, kelime gibi konularda eksikleriniz varsa ilk önce onları tamamlamak için Essay Rehberi tarzı bir kitapla çalışabilirsiniz. Eğer genel olarak yazabiliyorsanız ama hatalar dolayısıyla yayına kabul edilmiyorsa bu durumda uzman bir hocadan, editörden yazınızla ilgili geribildirim almanız gerekir. Bu yazınızı gönderip detaylı bir geribildirim raporu almak şeklinde olabilir ya da hoca ya da editörle birebir çalışma şeklinde de olabilir. Biz kendi öğrencilerimizle iki türlü de çalışıyoruz. Bir öğrencinin seviyesine bağlı olarak hatalarını düzeltip kabul edilebilir seviyede bir İngilizce yazı, makale, kompozisyon ortaya çıkarması kabaca 10-30 yazı yazıp geribildirim aldıktan sonra oluyor. Bizim kendi uyguladığımız sistem essaykontrol.com sistemi

  20. Merhaba Hocam, ilk defa IELTS e gireceğim UKVI General’a. Çalışma programı yapmak için bir deneme testi yapmak istiyorum önerebileceğiniz online ortamda ielts denemesi yapabileceğim bir site vs var mı ?

    1. Merhaba Eray Bey, IDP IELTS ücretli online deneme sınavları sunmaya başlamıştı. Hatta sanırım puanlama da vardı ama şu an aktif mi bilmiyorum. Oraya bakabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir