
İngilizce cümle kurma becerisi İngilizce yazı yazma becerisinin temelini oluşturur. Düzgün ve doğru İngilizce cümle kurmayı öğrenmek hem akademik dünyada hem iş dünyasında olmazsa olmaz becerilerdendir. İngilizce cümle kurma, her ne kadar hem writing hem de speaking ile ilgili olsa da ben bu yazıda daha çok writing yani İngilizce yazı yazmaa bağlamında nasıl İngilizce cümle kurulacağından bahsedeceğim. Bu yazı başlangıç ve orta düzey öğrenciler için bir rehber niteliğinde hazırlanmıştır.
İngilizce Cümle Nasıl Kurulur?

İngilizce cümle yapısı
İngilizce cümle kurma becerileri kazanırken ilk adım İngilizce cümle yapısını analiz edip öğrenmek. İlk olarak İngilizce cümle yapısının Türkçe’den çok farklı olduğunu belirtmek lazım.
Fiilin konumu
İngilizce dilbilimcilerin tabiriyle bir SVO dilidir, Türkçe ise bir SOV dilidir. (SVO = Subject, Verb, Object). İngilizce’de fiil özneden hemen sonra gelir. Türkçe’de ise fiilin varsayılan konumu cümle sonu yani nesne sonrasıdır. Mesela “Ben bir elma yedim” ve “I ate an apple” cümlelerini karşılaştıralım. İngilizce cümle şu şekilde: I ate (yemek fiilinin geçmiş zaman hali) an (bir) apple (elma). Görüldüğü üzere İngilizce cümlede fiil özneyi takip eder.
Özne kullanımı
Türkçe cümlelerde çoğu durumda özne kullanımı isteğe bağlıdır. Mesela “gidiyorum” gibi bir cümlede açık şekilde “Ben gidiyorum” demeye gerek yoktur çünkü fiilin sonuna eklenen -um eki öznenin birinci tekil şahış yani ben olduğunu göstermektedir. Ancak İngilizce’de özne kullanmak her zaman zorunludur. Gidiyorum cümlesi İngilizce’de “I am going” şeklinde yazılır. Bu cümlede “I” yani ben zamirinin kullanılması zorunludur.
Yardımcı fiililer ve zaman ekleri
Yine “Ben gidiyorum” ve “I am going” cümlesi üzerinden devam edelim. Türkçe sondan eklemeli bir dildir. Yani Türkçedeki kelimelerin sonuna ekler gelip kelime yapısını değiştirebilir. Türkçe’de zaman ekleri fiil üzerindedir. İngilizce de ise zaman ekleri hem fiil üzerinde hem de ayrı bir kelime olarak kullanılır. Mesela “I am going” cümlesinde fiile gelen -ing eki şimdiki zaman anlamı katar ancak buna ek olarak öznenin ardından
- I için am
- he/she/it için is
- you/we/they için are
yardımcı fiilinin (auxiliary verb) gelmesi gerekir.
Zarfların konumu
Türkçe cümlelerde fiili betimleyen zarflar fiilden önce gelir. Yani “Ben hızlı yürüyorum” cümlesinde fiili betimleyen “hızlı” zarfı fiilden önce gelir. İngilizce bir cümlede ise zarf (adverb) fiilden sonra gelir. Aynı cümleyi İngilizceye çevirirsek: “I am walking fast”
İlgi Tümcecikleri (Relative Clauses)
Türkçe ve İngilizcenin ayrıldığı noktalardan biri de ilgi tümcecikleri. Türkçede “Onun geleceğini biliyordum” şeklinde söylenen cümleyi İngilizce’de “I knew that he would come” olarak söylüyoruz. “Onun geleceğini biliyordum” cümlesi iki tümceden oluşur. Biri “Biliyordum” diğer ise “O gelecek”. Bunlar Türkçede adeta iç içe geçecek şekilde birleşir. Ancak İngilizce cümlelerde bir cümleyi oluşturan tümcecikler daha kesin çizgilerle birbirinden ayrılır. “I knew that he would come” cümlesinde that cümleyi oluşturan iki tümceyi ayırır.
İngilizce cümle kurma üzerine mini alıştırma
Yanlışları düzeltme
- I go now.
- I want three egg.
- What time it is?
- I have too cats.
Cevaplar
- I am going now.
- I want three eggs.
- What time is it?
- I have two cats.
Cümle tamamlama
1) Venus is a ______.
A. car
B. number
C. planet
D. car
2) Istanbul is a ______.
A. city
B. sport
C. number
D. language
Cevaplar
1- C
2- A
İngilizce cümle kurma alıştırmaları
- İngilizce cümle kurma alıştırmaları
- İngilizce cümle tamamlama alıştırmaları
- İngilizce cümle düzeltme alıştırmaları 1
- İngilizce cümle düzeltme alıştırmaları 2
- Genel İngilizce alıştırmaları
Etiketler: ingilizce cümle kurma teknikleri, ingilizce cümle kurma formülü, ingilizce cümle kurma alıştırmaları, ingilizce cümle kurma kalıpları, ingilizce cümle yazma
Hocam cok güZel çok yardımcı oluyor sizin dersleriniz. 2 ay oldu ingiltereye yerleştim iş için Grimbsby deyim burda genelde insanlar emir cümleleri ile konuşuyor ve ardına (please) lütfen i getirdiği için dahada basitleşiyor saçma belki ama çokta zevkli zorlanmadan öğrenebiliyoruz. Burada anahtar kelime please ve thank u 😉 teşekkürler ve saygılar…
Mecnun Bey merhaba, çok sevindim derslerden faydalanmanıza. Güzel bir gözlem yapmışsınız.
look at hands my
arkadaslar bu zamana kadar sadece film izledim kitap okudum ama cumlelerin ne ise yaradigi hakkinda hic bir bilgim yoktu suan americaya tasindim 3 ayda amerikali gibi ingilizce konusuyorum burdaki turkler sasiriyor 20 yildir amerikada olup hello how is it going demeyi bilmeyen kisiler var 🙂 10 yildir ingilizce film izleyip sarki dinliyorum ve bazen kitap okuyorum ingilizce kitap okuyun cok yarari var
lise düzeyinde önerebilecğin bir kitap var mı