
İngilizceden sonra hangi dil öğrenilmeli? İkinci bir yabancı dil seçerken nelere dikkat etmek gerekir? Bu derste çok sık aldığım bu 2 soruyu cevaplıyorum.

Okurlardan Yorumlar
İkinci yabancı dil olarak olarak hangi dil seçilmeli? Reading Analiz grubu üyelerimize ve Hüseyin Demirtaş ile İngilizce YouTube kanalı takipçilerimize bu soruyu sordum. İşte cevaplardan bazıları:
Faruk
Bir makine mühendisi olarak ingilizceden sonra almanca ögrenmek bizim sektörde öne geçiren avantajların başında geliyor.
Oğulcan
Lojistik de çalışan biri için ingilizceden sonra çince gelmesi gerektiğini düşünüyorum.
Mustafa
Dunyanın çoğu ile iletişim kurmak istiyorsan ardından Arapça
Elif
Bir hukukçu açısından basta medeni kanunumuz olmak üzere birçok kanun, İsviçre Medeni kanunundan İktibas edilmiş olduğu için mesleki hayatta da Almancanın önemli bir dil olduğunu düşünmekteyim.
Oğuz
Makine mühendisi olarak şöyle özetlemek istiyorum. Makine dili almanca derler. Eğer makine sektöründe kalmak isteniyorsa almanca tercih sebebidir. Eğer havacılık sektörü ise en büyük havacılık şirketleri İspanya’da bulunuyor ve Amerika’nın şartlarını da düşünürsek ispanyolca mantıklı. Diğer seçenekler hangi firma hedefleniyorsa ona göre değişir. Örneğin; renault için fransızca, tofaş için italyanca gibi. Yaptığım araştırma ve son 3 aydır bulunduğum ülke ile topluluğu göz önüne alırsam bence ingilizceden sonra latince öğrenmek (terminoloji) harika olur. Bu sayede italyanca, ispanyolca, fransızca, romence gibi dilleri inanılmaz kısa bir sürede öğrenmek sürpriz olmaz. Latince konusunda bilgili biri varsa tavsiyelerini almak isterim kesinlikle.
Engin
Edebiyatla uğraşıyorsa farsça-arapca fransızca, dünyayı geziyorsa İspanyolca
Teknikle ugrasıyırsa almanca Japonca
Kemal
2. Dil olarak herkesin öğrendiği klasik diller (almanca, fransızca vb.) yerine İspanyolca, Rusça, Çince gibi bölgesel bir dil tercih ederim ki piyasa da iş yapma potansiyeli açısından diğer dillere göre daha avantajlı olunurdu diye düşünüyorum.
the black
Gerek ekonomisinin büyüklüğü gerekse dünyada nüfus olarak en çok konuşulan dil olması bakımından Çince diyorum ben. Aldığımız her şeyin üzerinde Çin mali yazıyor. Batının o çok pahalı markaları bile çinde üretiliyor. Ayrıca çok zor bir dil olarak bilindiği için herkes zaten ogrenemicem diyerek uzak duruyor. O yüzden ülkemizde bilen çok yok diye düşünüyorum. Bu arada tanidigim bir iş adamı şöyle demişti. Çince konuşmak kenara dursun ben çince anlayani bile işe alırım.
Esra
Uluslararası firmalarda çalışmak için uzakdoğu dilleri daha avantajlı olur diye düşünüyorum onun dışında mühendislik için Almanca, futbol tercümanlığı için Flemenkçe, İspanyolca, Portekizce gibi diller çoğu zaman işimizi görür bence
Davut
Kültürel ve Ticari ilişkiler açısından bulunduğumuz bölge itibariyle Arapça. Aynı zamanda teknik ve iş potansiyeli açısından da Almanca,İspanyolca ve Rusça götürür
Gökmen
Benim 2. Yabancı dil olarak kişisel tercihim Arapça dır..inanıyorum ki ileri dönemlerde Araplarla daha da yakın ilişki içine girecegiz, bugün dünyada en çok konuşulan diller arasında olduğu söyleniyor.
Samet
Reklamcılık açısından konuşmam gerekirse İspanyolca. Fakat sosyoloji gibi sosyal bilimlerde tüm İspanyolca’nın külliyatı asla bir Fransızca kadar etmez
Melike
Ispanyolca. Dunya dilleri arasında en fazla konuşulan dil. Ama Çin en çok konuşulan dillerde ön planda. Nüfusu açısindan bakildiğinda bu oran fazla görünüyor.
Volkan
Türkiyede yaşiyorsan bu 3lü combo
1- ingilizce
2- arapça
3- rusça
Ilhan
Arapça (Kur’an ve İslam, geniş coğrafya, benzer dil fazlalıkları, turistik, iş imkanı vs..)
Ben Ne Diyorum?
İhtiyaç, sevgi ve sektör bana göre ikinci dil seçimini belirleyen 3 kilit faktör.
Ek Kaynaklar
Etiketler: ikinci yabancı dil seçimi, ikinci yabancı dil nasıl seçilir, ingilizce dışındaki önemli diller, iş dünyası için yabancı diller
İngilizcenin zaten yabancı dil sayılmaması gerek.
1-) Almanca (aklınıza gelebilecek her türlü alanda yardımı dokunacak)
2-) Çince (Çin’in dünyadaki ticari alanını göz önünde bulundurursak fazla söze gerek yok)
3-) Rusça ( Rusya ile artan ve gelecekte artmaya devam edecek olan ilişkilerde ingilizce yerine kilit dil olabilir)
*Prensip gereği Arapça ve Farsça’ya değinmek istemiyorum ama Araplarda da iyi para var :)*