
İngilizceyi ve yurt dışı kültürünü ayağınıza getirebilirsiniz. Benim şu an aklıma gelen bazı ipuçları aşağıda. Siz de yorumlarda kendi ipuçlarınızı paylaşın.
İngilizceyi ayağınıza getirme yöntemleri
- Google Maps ile gideceğiniz şehirleri cadde cadde dolaşın.
- Müzeler ve şehirlerle ilgili belgeselleri izleyin, resimleri inceleyin.
- Marketlerin sitelerine girin.
- Yurt dışından hocalarla Skype yapın.
- Yerel Facebook gruplarına katılıp yorumlar yazın.
- Yabancı gazete ve dergileri online okuyun.
- En çok satan kitapları sipariş edip okuyun.
İngilizce için Yurtdışı Şart mı?

Reading Analiz Grubundan Yorumlar
İngilizce için yurtdışı şart mı konusunu ele alırken Reading Analiz grubu üyelerimize de görüşlerini sordum. Çok güzel cevaplar geldi. Sizinle de paylaşıyorum bu cevapları.
Talha Berberoğlu Bence değil artik teknoloji gelişti adamlar netten yabancı arkadaş bulup konusuyolar tabi oranın atmosferi de bi farklıdır 😀
Mesut Bhtyr Maddi imkan varsa gezmek yeni yerler degisik kisiler konusmak ixin olablir yoksa maddiyat telden cok rahat konusak bir cok kisi bulunabliyor 🙂
Talha Berberoğlu Tabii mesela siz Amerika ingiltere’de bulunmuşsunuz hani en azından Türkiye’deki öğretmenlerin çoğu yanınızdan geçemez
Emre Başkılıç ZORUNLU olduğunu düşünmüyorum fakat pratik yapmak, hızlanmak, farklı kullanımlar görmek ve onu gerçekten benimseyebilmek adına çok harika bir seçenek olduğuna inanıyorum. Türkiye’de kaldığımız sürece,
biz İngilizce’ye gömülsekte içeriden “yemek hazır!” sesini,
sokakta, metrobüste türkçe muhabbetleri duyacağız.
Fakat bir dile tamamen aşina olmak için, bir süre Türkçe duymaksızın sadece o dile gömülmek gerektiği yönünde bir inancım var.
Ama tabii ki yurt dışına çıkmadan da bu iş olur. Biraz geç olur, ama olur 🙂
Berkay Bilsel Bu tamamen kişiye bağlı bir şey yurtdışına gidip telaffuzu çok kötü dönen insanlar var
Semra Günger Ben şu andaki kadar bile İngilizcem yokken Avrupa ülkelerinde 15 gün bulundum ve çok da fazla konuşmamama rağmen döndüğümde resmen konuşuyordum (basit duzeyde); yanımda sözlükle gitmiştim, şimdiki gibi telefonlar yaygın değildi. Ama şu an kötüyüm. Ekonomik problem yoksa yerinde kesinlikle daha hızlı öğrenilir.
Bir de dil dile değmeden olmaz diyenler var.????
Değdirenlerden olumsuz geri bildirimleri olanlara da tanığım, belki dil öğrenme amaçları yoktu.????
Yunuspls Yunus Hocam genelde hocalar yabanci ulkeye gitmessen bi tik eksik kaliyo yabanci dil diyorlar bilmem katilirmiainiz?
Kerim Yüksel Hocam bence değil. Örneğin siz hiç gitmeden de çok ileri seviyedeydiniz 🙂
Emre Çetin İngilizce üzerine konuşursak
Bu dili öğrenmek isteyen , konuşmak isteyen kişi için
güzel tecrübe olacağını düşünüyorum.Tabii ki dili konuşmak ve öğrenmek ülkemizde de olur fakat
Sanki dili ingilizce olan bir ülkede bu iş daha heyecanlı olabilir.Belki de giden için hayal kırıklığı da olabilir.Denemek nasip olmadı.
Bakalım video nasıl bir yol tarifi yapacak bilemiyorum.
Ama güzel bilgiler verecektir.
Tuğçe Ak Speaking için güzel bir fırsat yurt dışına gitmek oranın nativeleriyle vakit geçirmek bol bol konuşmak bunlar sadece pratikte iyi çünkü bir İngiliz ya da amerikanla speaking yapmakla bir türkle ingilizce konuşmaya çalışmak çok farklı . Speakingim çok iyi olsun diyorsanız şart ama İngilizcem iyi olsun diyorsanız çok da şart değil diye düşünüyorum
Samet Aydilek şart mı? hayır şart değil. burada kalarak da ilerletirsiniz fakat daha fazla emek vermeniz gerekiyor. özellikle speaking için maruz kalmak bambaşka bir olay. var olan hızınızı x2 yapacaktır minimum. listening ve speaking için süper bir olay. sürekli bir dinleme onu anlama ve hemen cevap verme durumun oluyor. en önemli noktası bu bence.
Şamil Ertuğrul Bence zorunlu değil ama öğrenme hızı yurtdışına çıkıldığında artabilir.Çünkü yurtdışında her an ingilizceye maruz kalmış olacağız.
Yunuspls Yunus Dilden öte gittigin ulke sana kulturude veriyo
Seyda Kurt Tabiki gidilirse ve gerektiği kadar kalınırsa daha iyi olur ama gitmeden de yabancı dizi,film,internetten konu anlatımları,kitaplar v.b şekilde istediklerinizin çoğunu öğrenebiliyorsunuz bu sayede dinleme,okuma,yazma hatta telaffuzunuzu dahi geliştirebiliyorsunuz tek eksik karşınızda konuşacak kimse olmaması etrafınızda ingilizce bilen konuşabileceğiniz biri varsa şanslısınız ama olmayınca kendinizi test etme şansınız olmuyor yani neyi ne kadar bildiğinizi anlayamıyorsunuz.
Elif Kuloğlu Araç Şart değil bence de….sadece film izleyerek öğrenenler ana dili gibi aksan yapabilenler var…bazen bu konuda kendime kızıyorum herkesde aynı beceriler tabiki var ama neden bu kadar zorlandığımı anlamıyorum gramere falan takılmadan sadece izleyerek öğrenenler arkadaşları kıskanıyorum açıkçası….
Erkan Yersel Şart mı değil mi? Açıkça söylemek gerekirse yurtdışı parasız bir konuşma imkanı sunmuyor. Yabancıların zamanı çok kıymetli. Bu zamanda çok çeşitli kaynaklar var dil geliştirmek için. Speaking online club’lar var. Dinleme kaynakları çok fazla. Yeterki isteyiniz ve çabalayınız, konuşursunuz. Ancak bir native gibi hiç olmaz yani!
YouTube kanalımdan yorumlar
ShadowofMC
Hocam bir ay sonra ingiltereye calismaya gidiyorum, ingilizce seviyemi bilmiyorum, ben yazilimciyim ve haliyle gerek işimden dolayi olsun gerek izledigim filimlerden vs olsun en azindan 15 senedir bir sekilde ingilizceye maruz kaldim. Maruz kaldim diyorum cunku hic pratik yapma ihtiyaci yada tam manasiyla ogrenmek icin uzerine dusme geregi hissetmedim, ne zaman isim düşse ozaman gerekli kelime ve kurallari ogrendim. oturup sistemli calismisligim yoktur, buna ragmen universitede en iyi dersim ingilizceydi, AA ile mezun olmustum. Velhasil gelmek istedigim nokta, simdi ingiltereye gitme meselesi cikinca ben de metinleri ve cesitli medya yayinlarina biraz daha alici dikkatiyle bakmaya basladim, gordum ki aslinda bugune kadar gorup okuduklarim bilinc altimda duruyormus, lazim oldugunda ortaya ciktilar. Simdi bir kitap aldim, kendimi denemek istiyorum, bir defter ve kalem esliginde okumaya basladim, karsima cikan anlamadigim kelimelerin sayfa numaralarini da kayit ederek anlamlarini defterime yaziyorum, aynisini anlamadigim cumle yapilari icin de yapiyorum, boyle boyle hem okuyabilecegimi tahmin bile edemeyecegim stage 4 bir kitabi okuyabiliyorum, hem de super hizli ve sanirim dogru yontemle kendimi gelistiriyorum. Bazen detaylarda cok oyalaniyor ve sonunda sıkılıyoruz, bazen yuzmeyi ogrenmek icin direkt denize atlamak gerekiyor, yoksa klasik yontemlerle, yuzmeyi uzaktan teorik olarak ogrenmeye calisan bir bireyden ileri gidemiyoruz
Resul Semedov
Mesala yurt disinda bunu yapmak zor olurdu cunki yanlis etsen feedback almayacaqsan cunku onlar seni anlamir. Oz kendi olkende bunu azda olsa ilerletmelisin.boyle dusunurem
fırat durak
bence bir dili bütünüyle öğrenmek istiyorsanız o dilin sokak,mahalle ortamında nasıl konuşulduğunu görmek bilmek maruz kalmak ve öğrenmek gerek. buda yurtdışına gitmekle mümkün.
prenses uykusu
Bence dil ogrenmek icin o dilde gun icinde kitap okumak, dinlemek, yazmak, konusmak gerek. Ve gunun buyuk bir bolumunu o dili ogrenmekle bunlari yapmakla gecirmelisin. Yani zani olmali. Eger bunu kendi ulkende yapa biliyorsan bence olur yoksa olmaz. Yurtdisi o dilde insanlarla konusa bileceginiz icin iyi deniyor. Ama tabi baslangicdaysaniz ve dil kursu falan digilde sadece gezmek, biraz yasayip donmek icin gidiyorsaniz tabiki biraz konussanizda mukemmel ogrenemezsiniz. Ayni zamanda uzun zaman alir. Neticede sokaktaki herkesi durdurup benimle iki saat konus diyemezsin. Bazen uzun konusmak icin insan bulamaya da bilirsin. Ve konustugun herkeste senin gramer hatalarini duzeltmedigi icin dogrusunu da ogrenemezsin. Ama eger kurs icin gidiyorsan ve ayni zamanda da evde youtubeda falan calisiyorsan o zaman yurtdisi iyi. Ama bence youtubeda her sey var. Ben cok guzel kanallar buldum. Onlari iziyorum ve guzel bir gramer kitabim var onu okuyorum. Dinliyorum, gunluk yaziyorum, kitap okuyorum, kendi kendime konusuyorum(oyuncak ayimla bazen)), videolari izliyorum. Kanallari yaza bilirim isterseniz. Like a native, English with Lucy, Learn English with Papa, Mark Kulek, Jennifer Banks, Learn English with Emma, English is fun. Bu kanallar super inan. Izleyin ve tekrar edin. Her gun bir iki video. Ben kendime iki ay sure koydum. Bakalim nasil olucak))
Persona
Yurtdışı olmasa bile yabancı dilin hakim olduğu bir ortam çok etkili
janya katja
Öğrenmek isteyen bir şekilde öğrenir bence.
Alperen Sever
Ingiltere de ingilizce ogrenmek isterdim acikcasi benim bolumum yuzde yuz ingilizce bu sene hazirlik okuyorum fakat bu sekilde her sey daha yavas ilerliyor konusmak zorunda kalmak bence ogrenmeyi tetiklerdi
Emre Gultekin
Yurt disinda Dil ögrenilecegini düsünmüyorum. Dilde belirli bir seviyeye gelince speaking ve aksan secimi icin gidilebilir diye düsünüyorum. Ayrica USA ve UK a gidip Dil ôgrenecek kadar uzun süre kalmak su siralar pek mümkün degil gibi geliyor…
Merve DEMİR
Hocam dil bilmediğin için gitmeye çekiniyorsun. Ama öğrenmek için çok etkili olduğunu söylemeyen de yok. Kısır döngü gibi. Yani bir yandan öğrenmek için gitmelisin ama bir yandan da bilmediğin için çekiniyorsun.Ayrica bizim okulda erasmus plus programı kapsamında projeler var ve böyle bir programda dili iyi olanlar öncelikli. İngilizce bilmediğimiz için yurtdışına gitme konusunda kacan bir cok da fırsat var 🙁 önce kendi ülkende geliştirip yurt dışında ilerletmelisin bence. sudan çıkmış balığa döneceğimi düşünüyorum kendi adıma su seviyemle gidersem mesala
Murat Bilgin
Hocam kısa süreli olanların bir faydası olduğunu sanmıyorum bir temel yoksa ama bir temeli olup 6 aylığına gidip verim alanlar var…tabi 6 ay da azımsanmayacak bir para tutuyor…
MUSTAFA ÖNAL
Açık ve net söylemek gerekirse yurt dışı şart…kendi ülkende tabi ki öğrenirsin ama yurt dışında bu iş daha hızlı olur…
Ibrahim Ergun
Hocam bizim ülkemizde belli bir kotaya göre ingilizce yahut diğer yabancı dilleri öğrenebilirsin. Çünkü her ne yaparsan , her nereye bakarsan Türkçe görüyor, kullanıyorsun. Onun için benim fikrime göre bir dili o dilin konuşulduğu yerde öğrenmek gerek. Evet oldukça masraflı ve olmama olasılıği da yüksek ama gitmek şart.
Abdulkadir Yiğitbaşı
hocam yurt dışına çıkılmasını şartmış gibi görmüyorum azim çalışma ve süreklilikle hallolmayacak birşey yoktur
gökçe kemer
Bir şekilde hallolur belki ama istenildiği şekilde mi orası meçhul..
Berfin Balık
Geçmiş derslerinizde dile maruz kalmaktan bahsetmiştiniz. Dolayısıyla bu çerçevede soru yanıtlanabilir. Mesela yurtdışı kurs şirketlerı yazın kesinlikle Malta’yı önermez. Çünkü tüm dil okulları basa tıka Türk öğrenci doludur ve hiçbir verim alamazsınız derler.Eğer Türkiye’de sıklıkla yabancı arkadaş ortamı varsa ya da oluşturulabiliyor ise Malta’dan daha iyi bir seçenek haline gelebilir. Farklı bir açıdan şöyle bir yorum da getirebiliriz; iletişim çağının sunduğu fırsatlar gerçekten yarar sağlayabilir. Dile maruz kalmak için Amerika’ya gidileceğine speaking dersi alabileceğiniz online bire bir kurslardan faydalanabilirsiniz.
Z D
Açıkçası yurtdışına gidene kadar İngilizce konuşabildiğimin farkında değildim. Gittim günün ertesi günü rahat bir haftanın sonunda ise akıcı bir şekilde konuşuyordum. Bu kadar hızlı olmasının asıl nedeni elbet gitmeden kendi ülkemde bolca İngilizce çalışmış, okumuş ve dinlemiş olmam ancak gitmeseydim asla bu özgüveni sağlayamayacaktım. Gerekli olan sadece mecbur kalıp yanlış yapabileceğini bile bile konuşmaya çalışmakmış fakat bu artamı asla Türkiye’de bulamazdım. Bence yurtdışı son derece önemli ama asıl mesele yine bireyin kendinde bitiyor. Oradan nasıl döneceğin oraya neyle gittiğine bağlı.
Selver Yılmaz
Bir mühendis olarak şunu iddia edebilirim ki gerceklestirilen hic bir buluş, keşif vs sans eseri yahut birden akillara gelivermesi neticesinde hasıl olmaz. Bir mühendis önce bir sorunla karşılaşır ve sorunun doğru tespiti onu doğru bulusa keşfe patente sevkeder. Benzer bir düşünceyle bence kitap okumak yazmak gramer calismak vs onemi yadsınamaz lakin bunlarla yapilan sey bir başlangıç olabilir. En nihayetinde bir dilin amacı o dille iletisim kurmaktir. Mesele odur ki yurt dışına gitmek çok faydalı olmakla birlikte kişi eğer kendi vataninda gelişmiş sosyal aglar ve medya sayesinde yabancilarla internet aleminde bile olsa iletisim icin bir imkan bulmussa o halde yurt dışına cikma gayreti ekonomik bir kayiptan öte birsey degildir.
FT T
Zaman meselesi yurtdışında Anadilini konuşamadığın bir ortamda, özellikle bir iş veya okul için gittiğini de düşünürsek 0ingilizce oradaki kurs vs yardımıyla 6ay 1sene gibi bir zaman zarfında; Türkiye de kurs okul vs ingilizce öğrenme hikayeninin 6sene de öğrenemediğin hızda öğrenirsin.
B TEKNOLOJİ
Bence mutlaka gidilmeli Bugün öğrendiğim birşeyi söylemek istiyorum Gonna günlük Dilde kullanılıyor ama resmiyet de kullanılmamalıymış. Eee ben Yaşıyordum kardeşim resmiyet hayatımın sadece 1/3 geri kalan kısımda günlük şeyler konuşuyorum o yüzden gidip hem kültür hem böyle küçük ama güzel ayrıntıları anlamak şart
Nezahat Bulut
Belki eskiden olsa evet derdik bu soruya ama artık günümüzde dünya küçüldü cebimizde, tüm kaynaklar avucumuzda .O nedenle ögrenirken şart değil bence.Ama dili ögrendikten sonra bir noktada mutlaka yurtdışına çıkarak kültüre tanık olmak şart .Dil yaşayan bir olgu olduğu için yurtdışında kendi kültürü içinde o dili kullanmak ve gozlemlemek taşların daha iyi oturmasını saglıyor diye dusunuyorum.
Anatoliana Pearl
Doğrusu bu konuda hic emin degilim. Yurt disina gidip 3 ay kalan ve hala ingilizcesini oturtamayan insanlar biliyorum. Bu konuda bizi aydınlatırsaniz memnun oluruz huseyin hocam
Ben Sen
Hocam ingilizce öğrenmek için değil ama pratik ve ingilizceye maruz kalma adına 5-6 ay gibi bir süre bence yurtdışına gitmek faydalı olur… Kesssşke benim olsaaaa????????????
Mertcan Evdi
Hocam türkiyede belli bir yere kadar gelişiyor, akıcı konuşmak için yurt dışına gitmek şart(anadili ingilizce olan bir ülkeye).