İngilizce hazırlık atlama denince akla ilk gelen üniversitelerin hazırlık sınıflarını atlamak. Her bir üniversitenin kendine has sınav ve prosedürleri olsa da, hazırlık sınıfından muaf olmak ya da hazırlık atlamak için istenenler büyük benzerlik gösteriyor.

İngilizce Hazırlık Atlama Sınavları
İngilizce hazırlık sınıflarını atlamak için üniversitelerin kendi sınavlarının yanı sıra uluslararası kabul gören iki sınav TOEFL ve IELTS. Ancak son yıllarda IELTS kabul eden üniversite sayısı YDS eşdeğerliliğinin kaldırılması sebebiyle azaldı. TOEFL ve IELTS’e ek olarak bazı üniversiteler PTE, Versant, CAE gibi uluslararası sınavları ya da YDS gibi yerel sınavları kabul ediyor.
TOEFL ile hazırlık atlama
TOEFL, Amerika kökenli bir sınav. Sınavın güncel hali TOEFL IBT, bilgisayar üzerinden yapılıyor. Sınav sonuçları 2 haftada açıklanıyor. Okuma, yazma, dinleme ve konuşma bölümlerinden oluşuyor. Üniversitelerin hazırlık atlama için talep ettikleri TOEFL IBT puanları genellikle 120 üzerinden 75-85 arasında. Mesela Boğaziçi Üniversitesi, hazırlık atlama için 79 istiyor. TOEFL sınavı ile ilgili kaynaklar, dersler ve ipuçları için TOEFL Rehberi sayfasını ziyaret edin.
IELTS ile hazırlık atlama
IELTS, İngiltere kökenli bir sınav. Kağıt kalemle yapılır, bilgisayar versiyonu şu an için yok. Sonuçları 2 haftada açıklanır. Pek çok üniversite IELTS ile hazırlık atlama veya hazırlık muafiyet için 9 üzerinden 6 veya 6.5 ister. Örneğin Boğaziçi Üniversitesi, IELTS ile hazırlığı atlamak için 6.5 istemektedir. IELTS sınavı ile ilgili kaynaklar, dersler ve ipuçları için IELTS Rehberi sayfasını ziyaret edin.
Proficiency Nedir?
İngilizce hazırlık sınıfları ile ilgili bilmeniz gereken önemli terimlerden biri proficiency. Pek çok okulun sınavının adında proficiency kelimesi geçer. Peki nedir bu proficiency? Kelime anlamı itibariyle yetkinlik, yeterlilik demek. Mesela Boğaziçinin sınavının adı Boğaziçi University English Proficiency Test yani Boğaziçi Üniversitesi İngilizce Yeterlilik/Yetkinlik Sınavı. Yıldız Teknik Üniversitesinin sınavının adı İYS yani İngilizce Yeterlilik Sınavı.
Üniversitelerin kendilerine ait İngilizce yeterlilik sınavlarına öğrenciler arasında genelde proficiency sınavı ya da prof sınavı denebiliyor. Bu sınavlar her ne kadar format olarak farklılık gösterse de aslında temel mantık aynı. Tüm bu sınavların ölçmeye çalıştığı şey bir öğrencinin İngilizce akademik eğitim alacak seviyede olup olmadığı. Bu sebeple neredeyse tüm proficiency sınavlarında İngilizce akademik okuma, İngilizce akademik ders dinleme, akademik görüş belirten İngilizce kompozisyon yazma bölümleri var. Bazı üniversitelerde ayrıca İngilizce konuşma bölümleri de yer alıyor.
Proficiency yani İngilizce yeterlilik sınavları ile ilgili detaylı bilgiler, kaynaklar, ipuçları ve tavsiyeler için Proficiency Dersleri – İngilizce Yeterlilik Sınavı sayfasını ziyaret edin.
Üniversitelerin İngilizce Sınavları ile Hazırlık Atlama
Neredeyse tüm üniversitelerin kendilerine has bir hazırlık atlama sınavı mevcut. Boğaziçinde BUEPT, Koç’ta KUEPE, Bilgi’de BİLET sınavları var.
Bu bölümde ilk olarak öncelikli olarak çalıştığım okullara yer vereceğim.
Öncelikli Olarak Çalıştığım Üniversiteler
Ofisime yakın olmaları ya da öğrenci referansları sebebiyle daha yoğun şekilde çalıştığım üniversiteler ve bu üniversitelerin hazırlık atlama ve muafiyet sınavlarına yönelik kaynaklar şu şekilde:
- Boğaziçi Hazırlık Atlama
- Koç Üniversitesi hazırlık atlama
- Bahçeşehir Üniversitesi hazırlık atlama
- Bilgi Üniversitesi hazırlık atlama
- Özyeğin Üniversitesi hazırlık atlama
- Sabancı Üniversitesi hazırlık atlama
- İTÜ hazırlık atlama
- MEF Üniversitesi hazırlık atlama
Etiketler: hazırlık muafiyet, ingilizce hazırlık sınıfı atlama, hazırlık atlama sınavı, hazırlık atlama puanları, ielts ile hazırlık atlama, toefl ile hazırlık atlama
Hocam ben YÖKDİL Sınavından 87.5 aldım hazırlığa bir etkisi var mı? Lise son sınıf öğrencisiyim.
YDS ile bazı üniversitelerde hazırlık atlanabiliyor ama YÖKDİL’den emin değilim. Onu da birkaç üniversite kabul ediyor olabilir ama yaygın olarak duymadım.
yds ile hazırlığı geçmek için en son ydsye mi girmiş olmamız gerekiyor? nisandaki ydsden 85 almıştım bu puanı kullanabiliyor muyum?
Eğer gireceğiniz okul hazırlığı atlamada YDS’yi kabul ediyorsa son sınava girmiş olmanız gerekmiyor. TOEFL ve IELTS için son 2 yıl içinde olması şartı var. YDS de en az 2 yıl geçerli olması lazım
Hocam merhaba ben geçen yıl yökdilden 90 almıştım bu sene sadece b1 kuru için hazırlığa kaldım. B2de geçmek istiyorum geçebilir miyim? Yani illa bu sene mi sınava girmem lazım geçen yılki puanla da olur mu?
Okula sormak lazım. Yökdil ile hazırlık atlama kabul ediyor mu ve sınavı kaç yıl geçerli sayıyor diye. Kurumdan kuruma değişebilir detaylar.
Hocam ben simdi mezun ve önümüzdeki sene sınava hazırlanmayı düşünüyorum ve hemde bu hazırlık atlama sınavınada calısmak istiyorum ikisi birden olurmu?
Bide hazırlık atlama sınavinda okuyacagimiz fakulteyle ilgili bilgiler cikiyormu mesela tıp okuyacak biri hazirlik sinavinda biyolojik kelimelerin ingilizcelerini falan gorecekmi ? Veya sinavda bunlar cikacakmi yada sadece ingilizce gramer reading falan tekmi cikacak?
Her üniversitenin hazırlık sınavı formatı ve içeriği farklı. Ancak o üniversitedeki herkes aynı sınava girer yani birine tıp birine hukuk birine coğrafya İngilizcesi sorulmaz. Genel olarak tüm okullarda reading oluyor. Onun dışındaki bölümler okula göre değişiyor. Gideceğiniz okulların proficiency sınavlarını inceleyin. Eğer çalışmak için vaktiniz ve enerjiniz varsa buna da eş zamanlı çalışabilirsiniz ama bana tüm enerjiyi üniversite sınavına vermek daha makul geliyor.
hocam ben lisede hazırlık okudum üniversitedekini atlamamı sağlar mı?
Robert Koleji veya Üsküdar Amerikan gibi ya da o ayarda eğitim veren bir yerde okumadıysanız hazırlığı lise hazırlık bilgisi ile üniversite hazırlığı atlamak zor. Tabi burada gidilen üniversite önemli. İyi üniversitelerin hazırlıkları zor. Daha orta halli bir üniversitede daha basit bir sınavla karşılaşabilirsiniz.