
“Yıllardır İngilizce öğrenmeye çalıştım ama olmadı” diyen pek çok okuyucum oldu. İngilizce öğrenememenin en temel sebeplerinden birisi yanlış yöntemlerle İngilizce öğrenmeye çalışmaktır. Yanlış yöntemlerle doğru sonuçlara ulaşılmaz. Derler ya “yarım doktor candan, yarım hoca imandan eder” diye. Kılavuzunuz kim, yol haritanız nasıl buna çok dikkat etmek gerekir. Bu yazıda İngilize öğrenme sürecindeki 3 temel hatayı sizinle paylaşıp bu hatalardan nasıl kaçınabileceğinizi göstereceğim.
İngilizce kelime öğrenme yanlışları
Bir kere öğrencileri bezdiren şeylerden birisi kelime öğrenememek, öğrense bile sonra o kelimeyi kullanamamaktır. Ülkemizde İngilizce kelime öğrenimiyle ilgili çok büyük yanlışlar yapılıyor. Size İngilizce kelime öğrenme için kanıtlanmış 6 yöntemi burada anlatıyorum. Bu yazının ardından kelimeleri nasıl not etmeniz gerektiğini ise İngilizce kelime defteri tutma yazımda açıklıyorum. Bu iki yazıyı okuduğunuzda İngilizce kelimeleri nasıl etkili bir şekilde öğrenebileceğinizi göreceksiniz.
İngilizce gramer yanlışları
Türk milleti olarak gramerle bir saplantımız var. Şunu söyleyeyim de rahatlayın. Nasıl biz Türkçe’nin gramerini pürüzsüz kullanmıyoruz hatalar yapıyoruz, aynı şekilde Amerikalılar da İngilizler de gramer hataları yapıyor. Mesele hata yapmamak değil, mesele yaptığımız hataları sistematik olarak kayıt altına alıp, adım adım adım düzeltmek.
Ne kadar gramer öğrenmelisiniz ve ne şekilde öğrenmelisiniz? Bir kere tüm detaylarıyla İngilizce gramerini öğrenmenize gerek yok. Temel ya da orta seviye bir gramer kitabı işinizi fazlasıyla görür. Ancak birazdan söyleyeceklerim bütün resmi değiştirecek. Gramerle ilgili yapılan en temel yanlış, kullanmak niyetiyle değil ezberlemek niyetiyle gramer çalışmak. Grameri ezberlerseniz unutursunuz ve işinize yaramaz ama grameri kullanma amacıyla öğrenirseniz başarılı olursunuz.
Grameri kullanma amacıyla öğrenmek ne demek peki? Grameri kullanmak amacıyla öğrenmek demek öğrendiğiniz gramer yapılarını yazarak, okuyarak, konuşarak ve dinleyerek çalışmak demektir. Normalde insanlar ne yapar? Hemen konu anlatımını oku, 3-5 tane çoktan seçmeli test çöz. Sonra aslansın sen, konu bitti. Hadi sıkıyorsa bir cümle yaz, bir cümle söyle. İşte oraya gelince her şey duruyor.
Siz siz olun, gramer çalışırken kullanma niyetiyle gramer çalışın. Peki, grameri kullanma niyetiyle çalışmak nasıl olacak? Dedim ya okuyun, konuşun, dinleyin ve yazın. Peki, bu ne demek? Bir örnekle her şeyi pürü pak bir şekilde anlatmaya çalışayım. Diyelim ki İngilizce “If Clauses” yani şart cümlelerini çalışıyorsunuz. Konu anlatımını okuyup if’li cümlelerin nasıl kurulduğunu öğrendikten sonra ilk önce açın interneti, if ile kurulmuş örnek cümleler okuyun. En az 5 tane örnek cümle okumanızı tavsiye ederim.
Daha sonra alın elinize kalemi kâğıdı, 5 tane if’li cümle yazın. Bu cümleleri kişisel ve günlük hayatınızda kullanacağınız cümleler yapın. Mesela “Sabah erken kalksaydım, bu projeyi bitirirdim” şeklinde cümleler kurun.
Ondan sonra bırakıp kâğıdı kalemi 5 tane hatta 10 tane kafanızdan if’li cümle kurup konuşun. Bu cümleleri hızlı ve doğal bir şekilde söyleyene kadar tekrar edin. Gerekirse 10 defa söyleyin. Niye? Çünkü bu şekilde diliniz açılır, o kalıp zihninize yerleşir.
En son adım ise, o gün İngilizce haber, dizi, video gibi bir şey izliyorsanız, bunların içinde geçen if’li cümlelere kulak verin. Onları yakalayıp anlamaya çalışın.
Bu şekilde 4 becerinizi de kullanarak gramer çalıştığınızda kendinize çok sağlam bir İngilizce temeli oluşturmuş olursunuz. Gramer bilen ama bir cümle bile kuramayanlar zümresinden olmazsınız. İngilizce kelime öğrenme yazımda da belirttiğim üzere öğrenme süreci ne kadar çok sayıda duyu içerirse o kadar güçlü olur. Bu kural gramer için de geçerli. Aynı anda 4 becerimizle pratik yaparak hem reading, writing, listening ve speaking becerimizi geliştirmiş oluyoruz hem de öğrendiklerimizi daha kalıcı hale getiriyoruz.
Artık bunları öğrendiğinize göre etkili bir şekilde İngilizce gramer çalışmaya hazırsınız.
Devamsızlık
İngilizce öğreniminin başarısız olmasının sebeplerinden birisi de devamsızlıktır. Bunun birkaç temel sebebi var. Bir dil öğrenmek kendinizi o dille çevrelemeyi gerektirir. Eğer hakkını vererek bir dili öğrenmeyi istiyorsanız her gün o dille ilgili girdiye maruz kalmanız gerekir. Burada girdiden kasıt o dille ilgili okuma ya da dinleme yapmak veya tekrar yapmak.

Kendinizi bir dille çevreleyip o dilin içine dalmak, o dili öğrenirken kullanabileceğiniz en etkin yöntemlerdendir. Buna İngilizce’de “language immersion” denir.
Şimdi gelelim temel soruya. Neden devamsızlık İngilizce öğrenme sürecini alt üst ediyor? Pek çok kişiden duymuşsunuzdur dil nankördür. Hiç ihmal etmeye gelmez. Hemen unutulur diye. Bu kısmen doğru kısmen yanlış bir ifade. Nedenlerini aşağıda sizinle paylaşacağım.
Devamsızlığın İngilizce için ne derece kötü olduğunu anlamak için şu örneğe kulak verin. İngilizce öğrenmek yokuş yukarı bir top sürmektir. Yani bıraktığınız anda geri kaymaya, gerisin geri gitmeye başlarsınız. İşte bu sebeple İngilizce öğrenmeye başladığınızda ve ara verdiğinizde bir bakarsınız ki bildiklerinizi unutmuşsunuz. Öğrendiklerinizin yerinde yeller esiyor.
O sebeple İngilizce öğrenme süreci hep ileriye doğru seyreden bir yolculuk olmalı. İngilizceyi uzun süre bırakma lüksünüz yok çünkü geri kaymaya başlar.
Yukarıda demiştim ki dil nankördür hemen unutulur diyorlar. Ancak bu kısmen doğru kısmen yanlış. Bu nasıl oluyor ve devamsızlık ve İngilizce öğrenmeyle alakası ne? Eğer İngilizce’ye hakim bir seviyeye geldiyseniz devamsızlık yaptığınızda İngilizceniz sıfıra inmez. Mesela İngilizce yazıp konuşur bir seviyeye geldiğinizde, günlük eserleri okuyup dinleyebildiğinizde dile günlük seviyede hakim olmuşsunuz demektir. Bu seviyedeyken uzun süre ara verseniz belki paslanırsınız ama bildiklerinizin büyük bir kısmı aklınızda kalır. Ufak bir pratik devresinin ardından tekrar eski formunuza kavuşursunuz.
Peki, bu nasıl oldu? Hani dil nankördü? Hani dil yokuş yukarı bir top sürmekti? Evet, öyle ancak size önemli bir ipucum var. Yokuş yukarı top sürdüğünüz o tepede belli aralıklarla dinlenme tesisleri var. Topunuzu oraya park edip dinlenme şansınız var. Bu dinlenme tesisleri ise dile hâkim olmanın aşamalarını ifade ediyor. Eğer temel düzeyde dil hâkimiyeti kazandıysanız mola hakkınız var ama isterseniz orta seviye dil hâkimiyetine doğru tırmanmaya devam edebilirsiniz. Oraya ulaşınca bir sonraki hedefiniz dilde uzmanlık olur ama dilerseniz yolda biraz mola verebilirsiniz.
Tüm bunların İngilizce öğrenmeye etkisi ne? Etki şu: eğer temel seviyede İngilizce hâkimiyeti kazanmadan İngilizce öğrenmeye ara verirseniz unuttuklarınız uçar gider. Türkiye’deki sorun da bu, her sene aynı konuları öğrenmeden yarım bırakmak. Sonra da geri dönünce sıfırdan başlamak zorunda kalmak.
Siz siz olun, ciddi ciddi karar verin, öğrenene dek de pes etmeyin. Dili sevin. İngilizceyi sevin, o da sizi sevsin.
Etiketler: ingilizce öğrenme hataları, ingilizce öğrenme problemleri, ingilizce hataları