
Geçenlerde formda mıyım acaba diye bir test etmek için çalışmadan TOEFL IBT’ye girdim. Hem bu sınavla hem de daha önceki TOEFL IBT sınavı tecrübelerimi TOEFL Rehberi sayfasında detaylıca paylaşıyor olacağım. Şimdi gelelim bugünün konusuna: TOEFL IBT Writing bölümü. Essay Rehberi kitabımla writingin kitabını yazmışken öğrencilerime ve okurlarıma örnek olayım diye uzun bir süre sonra tekrar sınava girmeye karar verdim. Sınav günlük hayattaki performans ve tecrübemi yansıtsın diye hiçbir özel ön hazırlık, deneme sınavı çözme gibi çalışma yapmadım.
Neden TOEFL, Neden 30 Puan?

TOEFL İngilizce sınavlarının piri olarak düşünülebilir. Dünya genelinde geçerliliği ve prestiji çok yüksek bir sınav. İngilizcede bir deyim vardır: Do what you preach yani neyi öğüt veriyorsan, neyi vaaz ediyorsan sen de onu yap. Bir başka deyim de walk the walk. Bu da yine benzer şekilde yapıp göstermek, örnek olmak manasında. İnsanlara şöyle yaz güzel olur, şöyle çalış yaparsın koçum demek güzel. Ama bunları söyleyen adam bu işi kendisi yapabiliyor mu? Çoğu zaman maalesef cevap hayır.
Biz genelde herkesin fikir sahibi olduğu ama çoğu kişinin bir sonuç alamadığı bir toplumsal düzendeyiz. O sebeple Essay Rehberi okurlarıma ilham olsun, hocam bu işi çözmüş desinler diye uzun bir süre sonra sınava gireyim dedim.
Ancak açıkçası 30’da 30 alabilir miydim bu konuda soru işaretleri vardı zihnimde çünkü writing bölümü reading gibi değil. Readingte bir cevap anahtarı var. A olan cevap B olmuyor. Oysa writing bölümünde 2 farklı kişi aynı yazıya farklı puanlar verebiliyor. Birinini 30 dediğine bir başkası 28 diyebilir. O sebeple sürece öznellik karıştığı için ne kadar iyi yazsam da 30 gelir mi bundan emin değildim.
TOEFL Writing Bölümü
TOEFL IBT Writing 30 puan üzerinden değerlendiriliyor. Task 1 ve Task 2 dediğimiz iki bölümden oluşuyor.
Task 1, ayrıca integrated writing diye geçiyor. Bu bölümde ilk önce bir konuyla ilgili size 3-4 paragraflık bir metin veriliyor. Bunu okuyorsunuz. Daha sonra aynı konu ile ilgili 3-4 dakikalık bir konuşma dinliyorsunuz. Genelde okuduklarınız ile konuşmada dinledikleriniz arasında görüş farklılıkları oluyor. Daha sonra sizden okuduklarınız ve dinlediklerinizi birleştirmenizi gerektiren bir paragraf yazmanız bekleniyor. Burada tavsiye edilen uzunluk ise 250 kelime civarı.
Task 2 yani independent writing kısmında ise size verilen bir konuda İngilizce bir kompozisyon yazmanız bekleniyor. Genelde tavsiye edilen uzunluk 350 kelime civarı.
TOEFL Writing Bölümünde Neye Dikkat Ediliyor?

TOEFL writing bölümünde başarı için temel birkaç kriter var.
- Grameri düzgün cümleler kurmak
- Doğru kelime seçimi ve yazı dilini etkili şekilde kullanabilme
- Tezinizi etkili şekilde savunma ve bütünlüğü olan yazılar yazma
- Yazı formatına hakimiyet
Ben Neler Yaşadım?
TOEFL IBT’de soruları paylaşmamak için sizden yazılı taahhüt aldıkları için sizinle konuları birebir paylaşma iznim yok ama kabaca konu başlıklarını paylaşacak olursam Task 1’da bir çevre probleminden, Task ‘2’da ise devletin hangi alanlara yatırım yapmasının önemli olacağından bahsetmem istendi diyebilirim.
Task 1 kısmına gelecek olursak dinlediğiniz konuşmayı çok iyi anlayıp not almanız gerekiyor. Okuma metnine yazınızı yazarken tekrar bakabiliyorsunuz. Bu bölümde hem konunun güzel bir genel özetini vermeniz hem de konuşma ile okuma metninin benzerlik ve farklılık gösteren kısımlarını çok iyi yakalayıp karşılaştırmanız gerekiyor. Bu bölümde 300 kelime civarı yazdım.
Task 2 kısmında ise yazıya başlamadan önce iyi bir taslak çıkarmanızda fayda var. Yani ne yazacaksınızı argümanlarınız, örnekleriniz neler olacak bunları yazmaya başlamadan belirleyin. Sonra gerekirse değişirsiniz. Task 2 kısmında sizin vereceğiniz örneklerin ve tezinizi savunma beceriniz büyük önem taşıyor. Ben bu kısımda 450 kelime civarı yazdım.
Cankurtaran
Yazılarımı tamamladığımda ilk halleri ile teslim etsem muhtemelen 26-28 aralığında bir puan alırdım. Ama 30 aldım. Peki nasıl? TOEFL IBT’nin güzel yanı yazınızı bilgisayarda yazdığınız için yazınızı istediğiniz gibi değiştirip güncelleştirebiliyorsunuz. Kalem kağıtla bunu yapmak çok zor. Yazıları bitirdikten sonra her birini satır satır cümle cümle gözden geçirip cümle yapılarını ve kelime seçimlerini değiştirdim. Daha kaliteli kelimeler kullandım. Bağlaç ve fikir akışlarına dikkat ettim. Hiçbir yazı ilk haliyle mükemmel değildir. Her yazı düzenlenmeye ihtiyaç duyar ve düzenlendikçe daha kaliteli hale gelir. Benim için de durum bu oldu.
Bir başka hayat kurtaran nokta ise argümantasyon ve örnekler oldu. Task 2 kısmında aklıma şahsen bir örnek geldi. Yatırım konusunu düşünürken Maslow’ıun ihtiyaçlar piramidini (hierarchy of needs) kullandım. O anda bu konsept aklıma geldi ve tüm yazıyı bu çerçevede ileri seviye bir akademik yazı olarak şekillendirdim. Bunun 30 puan almamda büyük etkisi olduğunu düşünüyorum çünkü havadan sudan konuşan biri olarak değil konuya hakim ve verilen konuyu her açıdan ele alan bir uzman edasıyla yazıyı tamamladım.
Benim Tecrübelerim Bunlar, Ya Sizin?
Benim TOEFL IBT Writing bölümü tecrübelerim bu şekilde. Sizin tecrübeleriniz neler, siz neler yaşadınız? Yorumlarda benimle ve okurlarımızla paylaşın.
independent essay’i yazmaya başlamadan önce soru okunduktan sonra taslak çıkarmamız için ek bir zaman veriliyor mu? Yoksa soru göründükten hemen sonra 30 dakikamız başlıyor mu?
Her şey dahil 30 dakika
Söylediklerine tamamen katılıyorum. İlk kısım bende iyi geçti kelime sayısı tutuyordu, zamani 5 dakika kalacak şekilde ayarladım, ikinci kere okudum ve imla hatalarini düzelttim.
Amaaa ikinci aslında iyi de olduğum kısımda çok büyük bir hata yaptım. Kelime sayısı az kalacak gibi geldi ve planladığınıma ek bir paragraf daha yazmaya kalkınca tam bir fiyasko oldu. Çünkü sonradan okumayı bırak conlusionı bile yazamadım. All in all dedim ve zaman bitti. 20’de çakildim kaldım ve 22 isteniyor. Diyeceğim o ki “stick to the plan” tamamen bitirmeden son anda yok onu da katayim bunu da koyayım demeyin. 5dakika önceden tamamen bitmiş olsun ki düzenleme yapabilin.