
Geçenlerde öğrencilerimizin İngilizce öğrenme süreçlerinde başarılarını ve ilerleme hızlarını etkileyen faktörleri ele alıyordum. Sonra hazır başlamışken okurlarımıza ve takipçilerimize şu soruyu yönelttim.
İngilizce Öğrenmede Başarıyı Etkileyen Faktörler Neler?
Size bir soru. İngilizce öğrenmede başarıyı etkileyen faktörler neler? Görüş ve yorumlarınızı yazın. Ben benim tecrübe ettiklerimle başlıyorum.
- yaş (aslında zihinsel dinçlik, esneklik)
- harcanan zaman
- motivasyon
- öğrenme hızı, kapasite
- kaynaklar
- teknik ve yaklaşım
Gelen Cevaplar
Okurlarımızdan çok yararlı ve ilginç cevaplar geldi. Ben elimden geldiğince bu değerli yorumları aşağıda sizin için derledim. Siz de bu yazıyı okuduktan sonra İngilizce öğrenmeyi etkileyen faktörler konusunda görüşlerinizi sayfanın sonundaki yorumlar bölümünden paylaşırsanız çok sevinirim.
Akın Alptekin 1.motivasyon 2.kaynak
Burak Aydul Süreklilik
Volkan Power Motivasyon + süreklilik + hirs + kararlilik + doğru kaynak ve olmazsa olmaz ingilizce konusan yabanci sevgili
Şerife Akarcan Öğrenmenin yaşı yoktur. Birincisine katılmıyorum.
Ahmet Faruk Erensayın Yoğunluk, yoğunlaşma galiba denmemiş. 1 yıl Günde 6 saat çalışmak 6 yıl boyunca günde 1 saat çalışmaktan çok daha etkili oluyor ve daha kalıcı oluyor. Yabanci diller Öyle bir yoğunlaşma istiyor ki yeni kelime ve deyişler anadilimizin önüne geçsin yani bir şey demek istedigimizde önce yabancı dildeki aklımıza gelmeye başladığı zaman o dil çok çok geç unutuluyor. Unutulanlar da yıllar sonra bile kısa bir yoğunlaşma ile tekrar geri geliyor.
Yaş ise sadece öğrenme hızını etkileyebiliyor. Ama doğru tekniği bilen ve azimle uygulayan yetişkinler çocuklardan daha hızlı bile öğrenebilirler.
Alperen Kılınçer Sizin yazdıklarınıza bir ek ve çoğunun belirleyicisi olarak; öğrenme amacı.
Kadife Çiçek Yazdıklarınıza “hepsi bir arada”diyorum?
Gökçe Zengin Hocam, bence kavram bilgisinin eksikliği herhangi bir dil öğrenimini hatta kendi ana dilini kullanma becerisini dahi etkiler. Bu yüzden kavram bilgisinin gelişkin olduğu bir zihnin ( ki burada yaşını almak, deneyim, argümanlara hakimiyet avantaj sağlıyor)yabancı dili en azından okuma düzeyinde daha iyi anlar gibi geliyor bana. Eklemek istediğim bir şey daha var ? Pronancation konusunda müzik kulağı iyi olanların avantajı olduğunu düşünüyorum.
Bugraöhüeng Akb Aceleci olmamak, geçiştirmemek, başkası için veyahutta başka bir şey için değil de (yapabiliyorsan Allah rızası için) yapamıyorsan en azından kendin için, kendini kandırmadan, sağlam bir şekilde öğrenmek.
Tarık Tunc İngilizceyi kesinlikle sevmek, öğrenmeyi sevmek, doğru yöntem , hedefi olmak ve hocamın dedikleri tabiki..
aymira i Kesinlikle disiplinli olmak ve süreklilik. Çünkü biraz ilerletip bırakınca başa dönüyorsun ?
doğu Ayrılabilecek zamanın olması (yaş belki de biraz bu yüzden önemli belli yaştan sonra iş, güç,sorumluluk vakti azaltıyor)
Düzenli çalışıp aralıklarla tekrar yapabilecek bir çalışma disiplinine sahip olmak
Bunun 100 metre yarışı değil bir maraton olduğunu anlayacak bir bilinç düzeyi (3 ayda 5 ayda değil de 1 sene 2 sene hatta yerine göre misalen hedef dilde 0 dan başlayarak dünya literatüründe örnek gösterilecek yayın için 4-5 sene düzenli vakit harcaman gerektiğini kabullenmek) -yine yaş bu noktada önemli 12 yaşında başlayıp 18 ine kadar düzenli çalışmakla 22 yaşında başlayıp 28 ine kadar ayrılacak vaktin sorumluluğu ve beklentisi farklı çünkü.-
Öğrenmekten keyif almayı bilmek ve küçük adımlarla da olsa her ilerlemeden keyif almak. Yeni başlayıp 4 ay sonra ya ben hala ingilizce konuşamıyorum demek yerine 4 ay öncesine göre şu kadar daha iyiyim diyebilmek.
Hedef dili hayata sokabilmek. (o dilin anadil olduğu yerde okumak veya yaşamak, o dili anadili olarak konuşan arkadaş veya sevgili edinmek en kötü ihtimalle düzenli gazete takip etmek dizi takip etmek ingilizce konuşmak zorunda kalacağın ortamlara girmek vb.)
Özlem Özden Özer
48 yaşındayım yurtdışında yaşamaya başladım. Zihnim açık ve İngilizcem her gün daha iyiye gidiyor. You tube kanallarını takip edin. Çok sevdim.harika şeyler var. 2. Bir dil öğrenmek için hazırım. Birçok Dil öğrenmek benim tek hayalim
Cemal Şahin İSTEMEK
Hüseyin Türe 52 yasiındayım ve girdiğim tüm sınavlarda bir analiz ve sentez yapıpıp soruların nerden nasıl geleceğine bakarak çalıştım ve çok fazla çalışmadan taktik ve teknikle başardım Göz hekimiyim uzmanlık diplomamı aldıktan sonra hocam beni hocalığa çağırdı ve İngilizceyi konuşup anlayamadığım için kabul edemedim kursa gittim başaramadım çünkü bu diğer işleri öğrenmeye benzemiyordu disiplin ve emek sabır gerekiyordu Bunun böyle olduğunu bana kimse söylemedi ben bunun bir disiplin çok çalışma işi olduğunu sizin kanalınızdan öğrendim şuan büyük oranda işlerimi halledecek düzeye geldim Bazan bazı basit şeyleri kimse söylemiyor bizler de bu iş yetenek işi benim yeteneğim yok deyip bırakıyoruz.Anadoludan gelip dereceler yapmış birini bu kanalda duyunca oturup çalışmaya başladım ve sonuç harika…
ahan Kara Teknik ve yaklaşımı buradan seçebilirim. Ama onun haricinde deyebileceğim tek şey yaşadığın veya çoğunlukla zaman geçirdiğin çevrenin ( üniversite veya biraz daha yetişkinler için iş yerleri ) ingilizce yi kullanan yada kullanmak isteyen kişilerden oluşması .
Faruk Taşkın Özdisiplin(.)
İbrahim Sincanlı Sabretmek
6magicstrings 50 yaşındayım ve Ingiltere’de yaşıyorum iki buçuk yıldır. Neredeyse sıfırdan başladım ingilizce öğrenmeye. Sadece kelime biliyordum. Şu an derdimi anlatabilirim. Yaşadığım tecrübelerime dayanarak söylüyorum. Okumayı, dinlemeyi ve yazmayı kendi kendinize geliştirebilirsiniz. Fakat Ingilizceyi kimseyle konuşmadan konuşabilmek çok çok zor. Bunu yapabileceğini düşünmenin sonu maalesef hayal kırıklığı.
Mehmet Yıldız Teknik ve yaklaşım…
Paige Parker Bence kesinlikle doğru düzgün zaman ayırmak yani günde 10 dakika çalışarak ingilizce öğrenin gibi slogan atan uygulamaların aksine ciddi bir sekilde oturup çabalanmalı ben de hüseyin demirtaş hocanın listining rehberini baz alarak her gün 1 ses kaydı analiz ediyorum bunun yanında da kelime çalışıyorum umarım 2020 bittiğinde ben de bu dili konuşuyor olabilirm ?
Zehra KILIÇ teknik ve yaklaşım
Gökhan ŞİMŞEK
1-sevmek
(yaş, zaman, motivasyonu meselelerini çözer)
2-tekrar etmek
ogrenme hizi ve kapasite kisiden kisiye degisir ama hergun tekrar ettiginiz birseyi istesenizde istemesenizde mecburen öğrenmiş olursunuz
3-tecrübeli kişilerden yararlanmak
başlamadan önce sizin gibi hocalarımızı ve tecrubeli kisileri dinlemek bize kaynak teknik ve yaklaşım hususlarında bilgi verecektir.
Semih Kalem
Benim görüşüm önce teknik ve yaklaşım sonra harcanan zaman geliyor. Çünki zevk alarak öğrenirsen harcanan zamanın önemi kalmıyor.
Ahmet Morkoç Seviyeye uygun çalışma.
Başka bir şey değil.
Aksi insanı yoruyor ve bu süreç bir nihayete varamıyor.
brhn cmz Öncelikle bir amaç olması lazım.neden bu dili öğrenmeliyim? Ne kadarını öğrenmeliyim? Nerede nasıl kullanacağım? Bunlara cevap verip başlamak şart. Ben bu yaz başlamayı hedef koydum çünkü sırt çantam ile dünyayı dolaşmak istiyorum mesela. Yolda gerekli olacak temel kavramları kelimeleri öğrensem yetecek. Tez yazmak hedef değilse kastırmaya da lüzum yok.
Ve nasıl öğreneceğiz. Yöntem ve kaynak. Video, kitaba para vermek,canlı chat…. yöntem de amaca göre çok iyi belirlenmeli
Zehrafatma Akbulut
Harcanan zaman
Mitivasyon
Teknik ve yaklasim
esr-a-ka .,. Sanırım sadece o dili sevmek gerekiyor çünkü zorla çalıştıktan sonra ne disiplin ne özveri ne de yaş hiç önemli değil. 3 yıldır İngilizce çalışmama rağmen zihnimde; sevmiyorum, istemiyorum neden zorla bir dili öğrenmem gerekiyor cümlelerini tekrar edip duruyorum…
Lider Lider
Her kelimeyi 5 kez ingilizce türkçe 5 kez de türkçe – ingilizce yazmak , yazımı zor kelimelerde bunu 10 kez yazmak telaffuza dikkat etmek ve sık tekrar bence
Ferit Bakırcı Bence pes etmemek öncelikli koşul sonrasında sabırlı olmak(öğrenemiyorum diye hemen pes etmemek), düzenli çalışmak, hayatında da dile yer açmak ve öğrenmeyi keyifli hale getirecek yöntemler bulmak.
Mehmet Ağa Bu etkenlerin hepsi çok etkili ancak en etkilileri harcanan zaman , motivasyon ve kaynaklar.
Gökhan Dönmez
Teknik
Süreklilik
Sürekliliği sağlayacak disiplin
Eren Özdemir Yapabildikçe olumlu düşünmek benim hayatımda ilk adımlardan sonra yaptığım şeyler benim açımdan pozitif ise devam edebildim
Ahmet Kl Şans
Kadir Turan öğrenmek istediğin dilin konuşulduğu ülkede yaşamak
Furkan Enes Kanık Film izlemek
Unknownnes Pile Motivasyon öncelikli olarak sonra ise teknik ve yaklaşım
Ahmet Karakuş Teknik ve yaklaşım
Mehmet Ensar Rolun model
Levı Çevre etkili olabilir
Sıra Sizde!
Buraya kadar geldiniz. Tebrik ederim. Şimdi yorum sırası sizde. İngilizce öğrenmeye etki eden faktörler konusunda görüş ve tecrübelerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından siz de bizimle paylaşın.
Hocam, bence en önemlisi motivasyon bazı arkadaşlar öğrenme sebebi demiş yani neden İngilizce veya başka bir yabancı dili öğrenmelisin sorusunun cevabı önemli ortada bir hedef olursa ulaşmak için çabalama motivasyonu artıyor,şarkıda bile ne diyor “Ne söylesen ne beklesen,yaradandan ya da kaderinden, ele geçmez istediğin uğruna savaş vermediysen” (Büklüm,büklüm)..İkincisi ve bence motivasyondan sonraki en önemli şey “Doğru Teknik” doğru tekniği bulamazsan bırak ilerlemeyi geriye bile gider bildiklerini unutursun…azim,kararlılık,süreklilik gibi hususlar motivasyonu (hedefi) ortaya koyduğunda zaten olabilecek hususlar…bitirmeden bir motivasyon şarkısı daha hatırlatayım Kenan DOĞULU’dan “Ne Yaparsan Yap Aşk İle Yap”…saygılarımla..
Bu detaylı yorumunuz için teşekkür ederim Murat Bey.
“İngilizce öğrenmenin üstünde başka bir hedefin olması” eğer ingilizce amaç değilde araç olusa ona ulaşmak daha hızlı ve motive edici olabilir. Örneğin, İstanbuldan londra’ya bisikletle seyehat etme hedefindeki biri londra’ya ulaşma enerjisiyle yola çıkar ve türkiye sınırından çıkınca hala erjisinin yüksek bir kısmı kendisindedir. Eğer daha yüksek bir hedef varsa ingilizce de bu yüksek enerji içinde yoğrulur ve daha kolay hale gelebilir.
Kesinlikle. Buna İngilizceyi bir amaç değil araç olarak öğrenmek diyoruz.
Bence ilk yapılması gereken yeterince zaman ayırmak ikincisi mecburiyet bu dile ne kadar mecburuz,türkçeyi sonradan mecbur kaldığım için öğrenen biri olarak bu iki unsurun önemli olduğunu düşünüyorum.kendi adıma ingilizcemi ilerletmek istememe rağmen yeterince zmn ayırmıyorum ikincisi burda ingilizceye ihtiyaç duymuyorum ilerletememe sebebimin bunlar olduğunu düşünüyorum
İngilizcenin kullanım alanının olması gerekiyor. sadece İngilizce dersinde öğrenilmesi başka derslerde kullanılmaması sorun.Okul öncesinden başlanıp ilkokulda diğer derslerde de kullanılmalı. Yani diğer branş öğretmenleri de bilmeli.Düzeyine göre öğrenci dil eğitimi almalı yabancı dil temel düzeyde zorunlu olmalı fakat dayatmayla bir arpa boyu yol katedilmiyor.
İdeali gerçekten hayata entegre edilmesi hem okulda hem günlük hayatta kullanılabilmesi ama maalesef şu an ülke olarak bu tür bir altyapı sağlayamıyoruz.