
Yurt dışında yaşamak için ne gerekli? Yurt dışında çalışmak için ne gerekli?
Yurt dışında yaşamak ve çalışmak üzerine ziyaretçilerimden birinin sorusuna verdiğim cevabı aşağıda paylaşıyorum.
Soru
Merhaba Hüseyin abi. Ben de umarım Boğaziçi-Çeviribilim’de okuyacağım. Sitenden edindiğim bilgilere göre yurt dışında çalışma şansın olmuş. Benim en büyük hayalim hayatımın kalanını yurt dışında geçirmek. Etrafımdaki insanların çoğu bunu yapamayacağımı hele bir de dil okuyarak bir şeyler olamayacağını söylüyorlar. Onlara kulak asmıyorum tabii ki. Ancak yine de senin gibi istediğim bölümün mezunu ve yurt dışı tecrübesi olan birine gerçekten yurt dışında yaşamak bir hayal mi, yoksa gerçeğe dönüştürülebilir mi diye sormak istiyorum. Vereceğin cevap için şimdiden çok teşekkür ederim.
Cevap
Evet yurt dışında İngiltere ve Amerikada çalıştım. Hayatının kalanını yurtdışında geçirmen mümkün. Bunu gerçekleştirmek kolay olmasa da mümkün. Bunun 3 yolu var. İlki yurtdışında doktora yapıp, akademisyen olup oradaki bir üniversitede çalışmak, ikincisi yurtdışında bir şirketle anlaşmak. Bu durumda o şirket senin o ülkede çalışman için gerekli işlemleri yapıyor. Üçüncüsü ise büyük bir sermaye toplayıp, yurtdışındaki bir ülkeye yatırımcı olarak gitmek.
Şimdi istersen bu yöntemlere daha detaylı bakalım.
Yurtdışında doktora yapıp, yurt dışında çalışmak
Akademik kariyer ciddi zaman ve emek gerektiren bir süreç. Ancak aynı zamanda küresel iş olanakları da sağlayabilir. Özellikle Amerikada doktora yapmış bir kişi hem Amerikada hem de dünyanın farklı ülkelerindeki üniversitelerde hoca olarak çalışabilir ya da araştırma yaptığı alanla ilgili bir özel sektör işinde çalışabilir.
Bir şirket vasıtasıyla yurt dışında çalışmak
Gitmek istediğiniz ülkedeki yerel ya da uluslararası bir şirketin çalışanı olarak o ülkeye yerleşmek mümkün. Yerel ya da çok uluslu şirketler çalışanları için gerekli çalışma ve oturma izinlerini ayarlarlar. Böylece anlaştığınız şirketle anlaştığınız ülkede çalışabilirsiniz. Böyle bir iş için gitmek istediğiniz ülkede sizin becerilerinize ihtiyaç duyan bir şirket bulup iletişime geçebilirsiniz.
Yurt dışında iş kurup, yurt dışında çalışmak
Eğer sermayeniz varsa dünyanın herhangi bir ülkesinde iş kurup o ülkeye yerleşmeniz mümkün. Amerikadan Avrupaya pek çok ülke yatırımcılar için fırsatlar sunuyor. Tabi genelde bu imkanlardan yararlanmak için on binlerce lira gerekiyor. Bazen ülkeler arası anlaşmalarla da yurt dışında iş kurmak daha hesaplı ve kolay hale geliyor. Bildiğim kadarıyla İngiltere ve Türkiye arasında imzalanmış Ankara anlaşması isimli bir anlaşmaya istinaden İngiltereye gidip iş kuran pek çok Türk olmuş. Bazılarını ben de İngiltere seyahatlerimde tanımıştım.
Sığınmacı olarak yurt dışında çalışmak
Aklıma gelen son bir yöntem ise yurt dışında bir ülkeye sığınmak. Ancak bu insanın kafasına esince yapabileceği bir şey değil ve bir sürü yasal süreci içeriyor. Yaşadığı ülkede politik sebeplerle ya da maruz kaldığı ayrımcılık sebebiyle tehlikede olan bir kişi bir başka ülkeye sığınıp oranın vatandaşı olabilir. Mesela Suriyedeki iç savaş sebebiyle pek çok Suriyeli mülteci konumuna düşüp dünyanın farklı ülkelerine sığındı.
Sonsöz
Genelde her ülkenin farklı göçmen politikaları ve programları oluyor. O sebeple aklınızda bir ülke varsa, o ülkenin programlarını detaylıca incelemek lazım. Mesela Amerikanın Green Card programı var, Avustralyada geçici çalışma için Working Holiday programı var. Bu ve benzeri programları takip edip bilgi sahibi olmak doğru adım atabilmek için gerekli.
Çok güzel bi yazı olmuş. Elinize sağlık. Sitenizi de çok beğendim bu arada. bu bilgiyi sitemde paylaşabilir miyim. Kaynak göstererek tabi.
TŞK ederim şimdiden.