
Writing pek çok üniversite öğrencisinin zorluk çektiği alanlardan birisi. Bu sorun İngilizce eğitim yapan hemen hemen her üniversitede yaşanıyor. Dahası, öğrenciler onlara lisans hayatında her aşamada gerekecek temel yazı becerilerini kazanmadan hazırlık sınıfını bitiriyor çoğu zaman. Paragraf nasıl yazılır, essay nasılır yazılır, thesis statement nedir, outline nedir, hook nedir, nasıl referans verilir, refutation nasıl yapılır gibi pek çok konuyu tam olarak kavramadan ya da hiç görmeden bölüme başlayan öğrenciler akademik hayatlarında büyük zorluklar çekiyorlar. Bu da haliyle not ortalamalarını ve başarılarını çok olumsuz şekilde etkiliyor.
Bu sorunu aşmak için sağlam bir writing ve essay yazımı eğitimi almaya ihtiyaç var. Bu yazımda sizlerle hazırlık sınavını geçen ancak bölüm derslerinde essay yazamadığı için çok düşük notlar alıp kalma noktasına gelen bir öğrencimin hikayesini paylaşmak istiyorum.
Hazırlık sınıfı sonrası Writing sorunları
Bir gün, bahsettiğim öğrencinin annesinden çocuğunun içinde bulunduğu sıkıntılı durumu ve writing sorunlarını anlatan ve benden writing desteği almak istediklerini belirten bir e-posta aldım. Ankara’da özel bir üniversitede okuyan bu öğrenciyle finaller sonrası için bir ders planladık. Öğrenciyle görüştüğümde konuşma, dinleme ve okuma becerilerinin çok iyi durumda olduğunu gördüm. Yani problem writing becerisiydi.
Öğrencimi test edip, yazı becerilerini incelediğimde essay yapısı, essay kuralları, paragrap yapısı, bağlaçlar ve farklı argümanların desteklenmesi ya da çürütülmesiyle ilgili çok az fikir ve bilgi sahibi olduğunu fark ettim. Bunun üzerine bu öncelikli ve hayati konulara eğilip her birini kısa ve öz bir şekilde anlatmaya başladım. Uzun bir dersin ardından temel konuları oturtmuş olduk.
Yaz, Gözden Geçir, İyileştir
Writing becerisini ilerletmenin en temel şartı yazı yazıp bu yazıları düzelttirmek yani geribildirim (feedback) almak. Bu sebeple bir sonraki ders için ise öğrendiklerimizi pratiğe dökmesi için öğrencime yazı ödevi verdim ve elindeki eski yazılarından getirmesini istedim. İkinci dersimizde ise bu yazıların üzerinden geçip öğrencimin türlü türlü hatalarını düzelttik. Bu süreçte o da kendi hatalarının farkına varmaya ve onları düzeltmeye başladı. Daha sonra öğrencim bütünleme sınavı için Ankara’ya gitti.
Ve sonra öğrendim ki dönem içinde sınavdan 20 üzerinden 9 alan bu öğrenci, derslerimiz sonrasında 20 üzerinden 16-19 aralığında bir not almış. Bu şekilde bir sonuç görmek benim için de çok sevindirici oldu. Daha da güzeli ise öğrencimin velisi Fatma Hanım’dan aldığım şu mesaj oldu:
Sizi internetten buldum ama tam doğru kişiyi bulmuşum. Çok teşekkür ederim. Birebir dersler devam etsin, oğlum Ankara’ya gidince de internetten destek verebilirseniz çok memnun olurum.
İnsanların hayatında bu şekilde olumlu bir etki bırakabilmek gerçekten mutluluk verici. Öğrencimle daha gidecek uzun bir yolumuz var çünkü düzeltilmesi gereken pek çok ifade ve gramer hatalarıyla karşı karşıyayız. Ancak böylesi bir başlangıç yapmış olmak ilerisi için umut verici.