20 Comments

  1. Merhabalar, umarım yoruma dönüş yapabilme fırsatınız olur ve bana bakışaçısı geliştirmemde yardımcı olabilirsiniz.

    Ben Ondokuz Mayıs Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünden mezunum ve şu an Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde psikoloji lisans eğitimi görüyorum. Bilişsel Bilim disiplinlerarası çalışma konusu oldukça ilgimi çekiyor ve kendimi bu alanda yetiştirebilmeyi amaçlıyorum. Malumunuz alan Türkiye’de çok yeni ve birkaç üniversitede var. Boğaziçi’nin öğrenci kabullerinde mezun olunan üniversitenin ne ölçüde önemi var? Ve dil yeterliliğimizin ne seviyede olması bekleniyor? Açıkçası bu iki soru yeterlilik anlamında kafamı oldukça kurcalıyor.

    Ve son olarak; yapay zeka konusunda yapılan bir yüksek lisans eğitiminin faydası olur mu?

    1. Merhaba Burçin Hanım, Boğaziçi yüksek lisans öğrenci seçiminde bence nereden mezun olduğundan çok öğrencinin kendini ne kadar yetiştirdiğine, ne kadar ilgili azimli ve motive olduğuna, konu ile ilgili birikimine bakıyor. İyi derece İngilizce ve akademik başarı zaten standart beklentiler.

  2. Merhaba,
    Ben Mütercim Tercümanlık 3.sınıf öğrencisiyim. Yüksek lisansımı Bilişsel Bilim alanında yapmak gerçekten çok istiyorum. Sırf bir başlangıç olması amacıyla dilbilimden yandal yapıyorum fakat biliyorum ki yeterli değil. Mezun olacağım süreye dek olabildiğince kendimi geliştirmek istiyorum. Bu konuyu araştırırken burayı buldum ve daha pek çok konuda yazdıklarınızı okumaktan zevk aldım. Sorum şu, nereden başlayacağımı bilmiyorum, dürüst olayım araştırdıkça da kafam biraz karıştı. Bu konuda önerebileceğiniz bir şey var mıdır?
    Teşekkür ederim,
    Kolay gelsin.

    1. Dilbilim, psikoloji, felsefe ve programlamaya giriş kitapları ile başlayabilirsiniz. Bunlar bittikten sonra da internette introduction to cognitive science diye ararsanız bu konuda pek çok kitap ve üniversitelerin ders listesi var. O listelerdeki kitapları ve makaleleri okuyarak devam edebilirsiniz. Bilişsel Bilim geniş bir alan, çok okuma ve iyi bir İngilizce gerektirir. Mesela şu sayfada Stanford Felsefe Ansiklopedisi üzerinden güzel bir giriş yazısı var.

  3. Merhaba Hüseyin Bey, öncelikle kolay gelsin, ben kendime yeni bir yol arayan Generation Y dinozorlarından biriyim; Boğaziçi Dilbilim düşünüyorum yani aslında “linguistics” (tam olarak Boğaziçinde Dilbilim buna mı denk geliyor ya da Türkiye’de bu konu tartışmalı sanırım?) ve aynı zamanda yandal/çift anadal Psikoloji almayı planlıyorum ardındanda “cognitive” “neuroscience” alanlarında master ve uzmanlaşma gibi bir yol haritam var; sizin Boğaziçinde bu imkanlar hakkında bilginiz var mı? Çalışmalarınızda başarılar dilerim, saygı ve sevgiler.

    1. Merhaba Alp Bey, bunlar mümkün. Evet Boğaziçinde Dilbilim bölümü yakın zamanda açıldı ve iyi bir kadrosu var. Psikoloji yandal yapma seçeneği olabilir ama çok iyi notlar alıp gereken başvuru şartlarını sağlamanızla mümkün olur. Öte yandan yandal seçmeden de seçmeli olarak pek çok psikoloji dersini almak mümkün. Bilişsel Bilim yüksek lisans programı da Boğaziçinde var.

  4. Merhabalar, Ben Hacettepe matematik öğretmenliğinden mezunum.Bu alan karşıma yeni çıktı, bölümümün bilişsel bilim alanında yüksek lisansa kabul imkanı var mı?

    1. Bu kendinizi ne kadar yetiştirdiğiniz, bu programdaki müfredat ve hedeflere uygun ne tür dersleri lisans hayatında aldığınızla alakalı. Yani teknik olarak mümkün, pratikte mümkün olması için de alacağınız seçmeli dersler ve okul dışı faaliyetlerle kendinizi hazırlamanız gerekir.

  5. Merhaba;
    Öncelikle bu konuda paylaştığınız aydınlatıcı bilgiler için teşekkürler.
    2020/2021 döneminde başvuru için istenen not ortalaması en az 2.50 olarak belirtilmiş. Bunun dışındaki adaylar diğer kriterleri sağlasalar bile başvuru sürecine dahil edilmiyorlar mı?

    1. Başvuru kriterlerinin hepsinin sağlanması beklenir. Genelde sağlanmıyorsa sürece dahil edilmez. Mesela dil puanı olsa o ertelenebilir ama mezuniyet notu değişebilen bir not değil.

  6. Merhaba, öncelikle bu konuyla ilgili vermiş olduğunu tüm bu yararlı bilgiler için teşekkür ederim. Pek çok soruma cevap bulmuş oldum. Sadece Ales şartıyla ilgili bir detayı sormak istiyorum. Acaba Ales için minumum kaç puan isteniyor ve hangi alan puanı göz önünde tutuluyor? Tekrar teşekkür ederim.

    1. ALES’te değişmediyse eğer eşit ağırlık puanı isteniyor. 70+ olması lazım. Detaylar üniversitenin sitesinde kayıt dönemlerinde açıklanıyor.

  7. Merhaba Hüseyin Bey, tüm bu aydınlatıcı bilgiler için tekrar teşekkür etmek isterim size.
    Benim sorum ders programıyla ilgili olacak. Bazı üniversiteler yüksek lisans programlarında dersleri belli bir güne toplayabiliyor veya çalışanlara yonelik saatler hatta hafta sonu alternatifi sunabiliyor. Bu sayede farklı şehirlerden bile gelenler olabiliyor öğrenci olarak. Acaba bu programda durum nasil? Haftada kaç gün oluyor dersler ve saatleri nasıl? (Bilimsel hazırlık yılı ve diğer yıllar için)

    Tekrar teşekkür ederim.

  8. Merhaba, bu bölümün ders programı hakkında, derslerin haftada kaç gün, hangi saatlerde yapıldığına dair genel bir bilgi verebilir misiniz? Bazı üniversiteler çalışanlara yönelik bir ders programı uygulayabiliyor hatta hafta sonu ders alma şansı verebiliyor? Bu sayede sehir dışından öğrenciler de kayıt yaptırabiliyor. Bu konuda genel işleyiş nasıl acaba?

    Tekrar tesekkur ederim.

  9. Merhaba, bu bölümün ders programı hakkında, derslerin haftada kaç gün, hangi saatlerde yapıldığına dair genel bir bilgi verebilir misiniz? Bazı üniversiteler çalışanlara yönelik bir ders programı uygulayabiliyor hatta hafta sonu ders alma şansı verebiliyor? Bu sayede sehir dışından öğrenciler de kayıt yaptırabiliyor. Bu konuda genel işleyiş nasıl acaba?

    Tekrar tesekkur ederim.

    1. Boğaziçi Bilişsel Bilim özellikle remedial yılında çalışmaya uygun değil. Çok yoğun bir ders programı var ve iş saatleri ile çakışıyor. Yani eğer sistem değişmeydiyse standart bir mesai ile birlikte okuması zor bir bölüm.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir